Ілюстрація REUTERS

Оператори газорозподільних мереж заборгували Оператору газотранспортної системи України держкомпанії «Укртрансгаз» 4 млрд грн за п'ять місяців роботи ринку природного газу в режимі добового балансування, йдеться у повідомленні держкомпанії.

Читайте такожЗапасіться газом на дальший час. Що собою являє нова «акційна» послуга «Нафтогазу»

«За п'ять місяців роботи ринку природного газу в режимі добового балансування, негативні небаланси учасників ринку становили 730 млн куб. м, або 4,08 млрд грн. За весь цей час «Укртрансгаз» отримав від замовників послуг з транспортування оплату менше 3%, або 109 млн грн. Найбільший борг у розмірі 3,888 млрд грн, або 460,9 млн куб. м, мають оператори ГРС (газорозподільних мереж - УНІАН), з яких заборгованість підприємств під брендом РГК становить 2,995 млрд грн, або 346,5 млн куб. м.

Відео дня

Зазначається, що «Укртрансгаз» сплатив 33%, або 661 млн грн позитивних небалансів, однак залишається ще 1,338 млрд грн замовникам послуг з транспортування газу. Найбільший борг зараз склався перед «Нафтогазом України», обсяг позитивного небалансу якого становить 898 млн грн.

Згідно з повідомленням, як наслідок, «Укртрансгаз» не має можливості повністю погасити свої фінансові зобов'язання перед замовниками послуг транспортування та постачальниками газу для власних виробничо-технологічних втрат. Тому потенційні постачальники відмовляються брати участь у тендерах компанії, що призводить до відсутності паливного газу Оператора ГТС і є передумовою виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру державного рівня.

У компанії нагадали, що в липні «Укртрансгаз» зміг домовитися з «Нафтогазом України» про термінову поставки 440 млн куб. м газу з відстрочкою платежу до кінця лютого 2020 року, цього обсягу газу повинно вистачити орієнтовно тільки до початку вересня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, Україна з 1 березня 2019 року перейшла на добове балансування ринку природного газу, що відповідає вимогам Третього енергопакету Європейського Союзу.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, якими природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій «Укртрансгазу» знаходяться у власності НАК «Нафтогаз України».

«Регіональна Газова Компанія» управляє близько 20 газорозподільними компаніями, які належать бізнесменові Дмитру Фірташу.