Ілюстрація REUTERS

Детективи Національного антикорупційного бюро України спільно зі слідчими Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили розслідування факту заволодіння впродовж 2014-2015 років 346,2 млн грн підприємства «Запоріжжяобленерго», 60% акцій якого належить державі, повідомляє НАБУ.

Читайте такожСкандальна Роттердам+: НАБУ показало схему, як заробляли на формулі (інфографіка)

«23 серпня 2019 року підозрюваним та їхнім захисникам надано матеріали слідства для ознайомлення перед складанням обвинувального акту і направлення до суду», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що йдеться про колишнього голову правління «Холдингової компанії «Енергомережа» і колишнього в.о. генерального директора «Запоріжжяобленерго».

Слідство встановило, що підозрювані організували схему, за якою споживачі замість того, щоб платити за електричну енергію фактичному постачальнику - підприємству «Запоріжжяобленерго», перераховували кошти посереднику «ХК «Енергомережа», а посередник вже розраховувався з енергопостачальником.

Однак за результатами такого посередництва споживачі заплатили «ХК «Енергомережа» більш як 196 млн грн, а воно в свою чергу перерахувало «Запоріжжяобленерго» 1,7 млн грн - замість очікуваних 346 млн грн.

В юридичному сенсі обленерго самостійно переуступали «Енергомережі» право вимоги боргу з таких компаній, як держпідприємство Запорізький титано-магнієвий комбінат «ЗТМК», «Дніпроспецсталь», які є одними з найбільших споживачів на території Запорізької області.

Схема діяла впродовж 2014-2015 років.

«Протягом приблизно трьох років голова «ХК «Енергомережа» переховувався від слідства - його оголосили в розшук. І тільки в квітні 2019 року цю особу було екстрадовано з Німеччини в Україну. Другий підозрюваний - в.о. генерального директора «Запоріжжяобленерго» - і далі перебуває в розшуку і, за даними слідства, перебуває на території Російської Федерації», - відзначили в НАБУ.

За інформацією прес-служби, Національне бюро домоглося визнання недійсними п'яти договорів про відступлення права вимоги на загальну суму понад 346 млн грн. і забезпечило відшкодування 74 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, 15 квітня детективи НАБУ затримали екс-голову правління "Холдингова компанія "Енергомережа" Дмитра Крючкова, підозрюваного в завданні державі збитків на суму понад 346 млн грн. Процедура екстрадиції тривала з квітня 2018 року. 17 квітня суд обрав Крючкову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 45 діб із альтернативою внесення застави в розмірі 7 млн грн. 19 квітня Крючков вніс заставу і вийшов з СІЗО.

За даними НАБУ, за 2015-2016 роки ПрАТ «ХК «Енергомережа» уклало договори про відступлення права вимоги за електроенергію, яку ВАТ «Запоріжжяобленерго» поставляло ряду промислових підприємств. В результаті цього гроші за спожиту електрику надходили не в ДП «Енергоринок» та ВАТ «Запоріжжяобленерго», а ПрАТ «ХК «Еенергомережа».

Розслідування справи триває з грудня 2015 року.