фото Енергоатом

Компанія Westinghouse Electric залучить свій досвід технологій та виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, а НАЕК "Енергоатом" надаватиме підтримку з регуляторних та експлуатаційних аспектів потенційного майбутнього постачання палива виробництва Westinghouse для українських реакторів ВВЕР-440.

Про це йдеться у спільній Заяві Westinghouse та Енергоатома, підписаній президентом Енергоатома Юрієм Недашковським та президентом, головним виконавчим директором Westinghouse Electric Патріком Фреґменом. Підписання Заяви відбулось 2 вересня у Києві разом із підписанням між Енергоатомом і Westinghouse Electric Sweden AB Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю в ядерно-енергетичній галузі.

У Заяві підкреслюється, що Меморандум про взаєморозуміння підтверджує та розширює спільні наміри компанії Westinghouse та Енергоатома щодо подальшої диверсифікації постачання в Україну ядерного палива. "Енергоатом та компанія Westinghouse продовжать спільно працювати над розробкою та впровадженням передових технологій палива ВВЕР, які на сьогодні успішно продемонстрували найвищий рівень безпеки та відмінні експлуатаційні характеристики", - наголошується у тексті Заяви.

Відео дня

Коментуючи підписані документи, президент Енергоатома Юрій Недашковський відзначив, що вони є підтвердженням подальшого розширення та поглиблення співпраці двох компаній. "Це свідчення того, що Westinghouse розуміє наші потреби, а ми знаємо про його можливості. Співпраця з Westinghouse займає визначальне місце у діяльності Компанії, адже вона торкається практично усіх головних напрямів роботи Енергоатома. Серед цих напрямів головним є диверсифікація джерел постачання ядерного палива для АЕС України Q вже до кінця 2019 року ми очікуємо, що паливо Westinghouse на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС буде переведено в режим промислової експлуатації. Минулого року вперше в історії енергоблок №3 Южно-Української АЕС повністю перейшов на паливо виробництва Westinghouse, у цьому році під час планового ремонту паливом Westinghouse буде повністю завантажено енергоблок №5 ЗАЕС. Компанія Westinghouse є стратегічним партнером Енергоатома за проектом добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, проектом "Енергетичний міст "Україна-ЄС", програмою підвищення надійності та ефективності енергоблоків українських АЕС та багатьма іншими. Всі ці проекти спрямовані на зміцнення енергетичної безпеки України та підвищення конкурентоздатності української економіки", - наголосив очільник Енергоатома.

Він окремо відзначив внесок Westinghouse у проект "Енергетичний міст "Україна – Європейський Союз". "Енергоміст є вигідним для України та ЄС не лише з техніко-економічної точки зору, але має й велике політичне значення, адже він здатен запобігти поглибленню залежності країн Балтії від російської електроенергії. У липні 2019 року Міненерговугілля провело конкурс з визначення  приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства за проектом «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», переможцем конкурсу стало ТОВ «Юкрейн Пауер Брідж Компані Лімітед», яке представляє консорціум, створений для реалізації даного проекту. Окрім європейських компаній до цього консорціуму увійшов і Westinghouse. Саме завдяки паливу Westinghouse та виконанню низки заходів з підвищення ефективності енергоблоків українських АЕС, їхня потужність може бути збільшена до 105-110%. Завдяки цьому та іншим заходам з більш повного використання потужності вітчизняних АЕС буде повністю компенсовано виключення з енергосистеми України другого енергоблока ХАЕС", - підкреслив президент Енергоатома.

Що стосується участі Westinghouse у добудові ХАЕС, то, на думку Юрія Недашковського, одним з перспективних напрямів співпраці за цим проектом може стати використання на третьому та четвертому блоках станції автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУ ТП) виробництва Westinghouse. "Перший раунд переговорів стосовно застосування АСУ ТП Westinghouse при добудові енергоблоків ХАЕС вже проведено", - додав очільник Енергоатома.

Вітаючи з призначенням нового президента Westinghouse Electric Патріка Фреґмена у київському офісі Енергоатома, Юрій Недашковський висловив впевненість у поглибленні взаємовигідної співпраці між Енергоатомом та компанією Westinghouse. "Для нас дуже важливо, що один зі своїх перших закордонних візитів у якості керівника Westinghouse Electric пан Фреґмен здійснює саме в Україну – це ще одне свідчення дуже тісних відносин між Westinghouse та Енергоатомом. Плідна взаємодія Енергоатома та Westinghouse триває вже багато років і сьогодні ми даємо нашому співробітництву новий поштовх", - підкреслив Юрій Недашковський.

У відповідь Патрік Фреґмен зазначив, що Україна та Енергоатом перебувають в авангарді диверсифікації джерел постачання ядерного палива з метою забезпечення енергетичної безпеки. "Westinghouse готовий і надалі працювати з Енергоатомом не лише у напрямку диверсифікації постачання ядерного палива, але й зацікавлений у взаємодії за якомога більшою кількістю проектів. Впевнений, ми зможемо зробити набагато більше ніж вже зробили. Хотів би провести аналогію між нашим співробітництвом та процесом будівництва. В останні роки ми заклали міцний фундамент, про що свідчать наші сьогоднішні досягнення, спираючись на цей фундамент ми будемо будувати далі, заради успіху Енергоатома та України", - зазначив президент Westinghouse Electric.

Меморандум про взаєморозуміння між Енергоатомом та Westinghouse в ядерно-енергетичній галузі, який було підписано президентом Енергоатома Юрієм Недашковським та віце-президентом і керівним директором Westinghouse Electric Sweden AB Азізом Даґом, зокрема, передбачає розробку до кінця 2019 року техніко-економічної оцінки впровадження тепловиділяючих збірок (ТВЗ) для реакторної установки ВВЕР-440. Документом також передбачена розробка плану ліцензування палива виробництва Westinghouse в Україні та оцінка готовності процесу виробництва комплектуючих ТВЗ, включаючи розгляд варіанту розділення витрат в частині фабрикаціїї комплектуючих ТВЗ для ВВЕР-440 із залученням потужностей ВП "Атоменергомаш" НАЕК "Енергоатом".

У рамках виконання Меморандуму має бути розроблений проект документу "План впровадження ядерного палива для АЕС з ВВЕР-440 України", яким визначаються основні етапи (заходи), кінцеві  терміни виконання з розподілом відповідальності сторін та яким визначена пропозиція щодо формату та термінів впровадження палива для АЕС України з ВВЕР-440 в промислову експлуатацію.