Дмитро Медведєв / фото REUTERS

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив, що всі питання щодо транзиту російського газу через Україну врегульовані, і його прокачування продовжиться на умовах, які влаштовують усі сторони.

Про це Медведєв написав у Facebook.

Читайте такожУкраїна і Росія підписали п’ятирічний контракт на транзит газу до Європи

Відео дня

«Тепер всі питання врегульовані, взаємні претензії припинені. Транзит російського газу через Україну продовжиться на умовах, які влаштовують усі сторони. Підписання документів показує, що навіть у найскладніших питаннях можна розмовляти і домовлятися», - зазначив Медведєв.

Він підкреслив, що новий п'ятирічний газовий контракт між РФ і Україною є компромісом, який необхідно було знайти.

Медведєв додав, що протягом значного часу уряд Росії і ПАТ "Газпром" працювали над врегулюванням проблеми з Україною і в двосторонньому, і в тристоронньому форматі (тобто за участю Європейської комісії).

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. в перший рік і по 40 млрд куб - в наступні 4 роки.

Також 30 грудня Україна і "Газпром" підписали мирову угоду, згідно з якою наша країна відмовляється від штрафу в розмірі близько 7,4 млрд доларів, який наклав на російську компанію Антимонопольний комітет України.