Ілюстрація REUTERS

У Кремлі заявили, що газопровід «Північний потік-2» буде збудований, але говорити про терміни завершення реалізації проекту передчасно.

Читайте такожУкраїна і Росія підписали п’ятирічний контракт на транзит газу до Європи

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Відео дня

«Я не думаю, що хтось візьметься зараз сказати дату (запуску «Північного потоку-2»). Виникли об'єктивні форс-мажорні обставини з діями третьої держави, що йдуть врозріз з міжнародним правом, нормами міжнародної торгівлі та комерційних відносин. Це створює проблеми», - сказала Пєсков.

При цьому він підкреслив, що ці обставини не ставлять під сумнів завершення проекту.

«Компанія (Allseas - укладає труби - УНІАН) на тлі незаконних, з нашої точки зору, санкцій США прийняла рішення про завершення робіт. Це рішення компанії, безумовно, відсуне вправо, так би мовити, терміни введення цього проекту, але не завадить йому. Із запізненням проект, ми сподіваємося, буде введений в дію. Необхідні потужності для цього є - ми про це вже говорили», - додав він.

Раніше запустити «Північний потік-2» планували 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Після цього швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві «Північного потоку-2» через набрання законом чинності про оборонний бюджет США.

30 грудня стало відомо, що компанія вийшла з участі в проекті, її судна вже покинули Балтійське море.

Проектом «Північний поток- 2» передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Будівництво нового трубопроводу в обхід України планували завершити до кінця 2019 року, проте через відмову Данії надати дозвіл на роботи в її територіальних водах компанія Nord Stream 2 планує продовжити будівництво газопроводу взимку і навесні 2020 року. Відповідний дозвіл Данія надала лише наприкінці жовтня 2019 року.