Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв / REUTERS

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вважає за необхідне почати вимірювати споживання газу в кілокалоріях, замість того, щоб вимірювати їх у кубометрах.

Читайте такожУ "Нафтогазі" пропонують розділити $2,9 мільярда від "Газпрому" між усіма українцями

Про це він сказав ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

"Треба припинити споживати газ в кубах і почати споживати, як у всьому цивілізованому світі - в кілокалоріях. Саме енергетичні одиниці дозволяють зняти питання якості газу, необґрунтованих підозр, що низькокалорійний газ, а також питання "морозних коефіцієнтів", - сказав він.

Голова НАК закликав уряд відкрити ринок газу для населення, що дозволить забезпечити конкуренцію для споживачів, і таким чином здешевити вартість газу для населення.

"Важливо зробити дві речі: дозволити вільну зміну постачальника для населення і заборонити облгазам відключати населення, незалежно від того, що відбувається з їх постачальником газу", - зазначив Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2019 року в "Нафтогазі" зазначали, що Україна має прийняти низку нормативних документів і поступово переходити на розрахунок за газ в енергетичних одиницях, що надасть споживачу можливість оцінити власне споживання газу у порівнянні з використанням електроенергії.

Довідка УНІАН. Чинна в Україні система розрахунку газу не враховує теплотворності газу. Тобто, споживач не знає, яку кількість тепла отримує з одного кубометра газу. В країнах ЄС і в багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в кубометрах, а розраховується, наприклад, в кВт-год або кілокалоріях.