Станом на 16 квітня перший і третій енергоблоки Южно-Української АЕС працюють без зауважень у заданому режимі

15 квітня 2020 року о 18:10 енергоблок №2 Южно-Української АЕС відключено від енергомережі для проведення середнього планово-попереджувального ремонту з перевантаженням палива тривалістю 108 діб.

До виконання заплановано:

• середній ремонт реактора з повним вивантаженням активної зони;

Відео дня

• капітальні ремонти, експлуатаційний контроль металу, технічне опосвідчення головного циркуляційного насоса №4, парогенераторів №1 і №3, обладнання 1-го каналу системи безпеки, головних запірних засувок, теплообмінників розхолоджування басейну витримки та іншого обладнання;

• капітальні ремонти циліндра високого тиску з модернізації проточної частини, підшипників і збудника турбогенератора;

• поточний ремонт блочного трансформатора, трансформаторів власних потреб, пускорезервного трансформатора власних потреб,

• вихороструменевий контроль теплообмінних трубок чотирьох парогенераторів,

• експлуатаційний контроль металу та технічне опосвідчення обладнання і трубопроводів реакторного, турбінного відділень;

• реконструкцію обладнання, зокрема заміну електродвигунів насосних агрегатів 1-го та 2-го каналів системи безпеки, впровадження (2 етап) системи аварійного та післяаварійного моніторингу (ПАМС) та інше.

Станом на 16 квітня перший і третій енергоблоки Южно-Української АЕС працюють без зауважень у заданому режимі. Радіаційній фон на промисловому майданчику Южно-Української АЕС перебуває на рівні природних фонових значень, які були заміряні до пуску атомної станції. 16 квітня він складає 0,10 мкЗв/год. Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

Довідка. Южно-Українська АЕС – розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області і є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу.

До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат № 3).