Ілюстрація REUTERS

Російський бюджет в травні отримуватиме за експорт нафти менш як $1 за барель, підрахував Bloomberg з використанням даних міністерства фінансів Росії.

Читайте такожУ світі рекордно скоротять видобуток нафти: історичної деталі угоди ОПЕК+

Відео дня

Ставка мита на експорт нафти в травні скоротиться на 87% в порівнянні з квітнем до мінімуму з 2002 року, коли почав діяти нинішній механізм стягнення мит, зазначає агентство.

Розмір експортного мита встановлюється кожен місяць за середньою ціною на нафту марки Urals, яка в період з 15 березня до 14 квітня коштувала в середньому трохи більш як $19 за барель.

Рекордно низький рівень надходжень до бюджету від експорту нафти тривожний для Росії, яка отримує близько 40% доходу від нафти й газу, а також має збільшити витрати на мільярди рублів для підтримки економіки під час пандемії коронавірусу, відзначає Bloomberg. Саме падіння доходів хотів уникнути Кремль, коли погодився на «безпрецедентне» скорочення видобутку нафти з ОПЕК та іншими видобувними країнами, пише агентство.

Нагадаємо, 10 квітня Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), а також інші нафтовидобувні країни, в тому числі й Росія уклали угоду про зниження видобутку нафти на 9,7 млн барелів на добу в травні-червні 2020 р. На початку березня країни ОПЕК та «не ОПЕК» не змогли домовитися про продовження угоди, і 1 квітня вона перестала діяти. В результаті сильно впали ціни на нафту, на яку до цього знизився світовий попит через пандемію COVID-19.