Ілюстрація REUTERS

Черговий тиждень коронавірусної кризи відкрив Європі нові мінімальні рівні спотових цін на газ, і найсильніше він подешевшав у Великобританії.

Читайте такожГолова «Нафтогазу» прогнозує подальше зниження цін на газ в Європі

Зокрема, ціна з поставкою у вівторок на британському хабі National Balancing Point впала до $48,5 за тис. кубометрів, а на вівторок — $45,65 (минулого тижня ціна трималася на рівні $62,5), пише Росбалт.

Відео дня

Таким чином, цей рівень вже нижчий (без будь-яких поправок на транспорт і експортні мита) за ціни газу в Росії ($64 в західних областях країни).

Нагадаємо, 9 квітня повідомлялося, що спотові ціни на газ в Європі в середині тижня переламали тенденцію обережного зростання на тлі початку закачування в сховища і показали новий мінімум.

За підсумками торгів 8 квітня на британській National Balancing Point газ з постачанням коштував $67,5 за тисячу кубометрів (15,45 пенса за терм). На головному майданчику Європи — голландській TTF — газ з постачанням в четвер коштує $79,33 за тисячу кубів.

Раніше, 31 березня, було зафіксовано, що спотові ціни на газ в Європі під тиском рекордних залишків газу в підземних сховищах після дуже м'якої зими й зростання поставок зрідженого природного газу впали нижче рівня внутрішньоросійських цін.

Дані європейських спотових майданчиків свідчили про те, що спотові ціни на газ в Європі падають нижче $80 за тисячу кубометрів всупереч найсильнішим холодам з початку року, які прийшли в Європу в останні дні березня.

Таким чином, вартість реалізації газу у західних областях Росії — Ленінградській і Смоленській ($59 за тисячу кубів), збільшена тільки на величину експортного мита (30%) ($84-85) — впевнено перевищує котирування на європейських хабах.

Тим часом виручка «Газпрому» від експорту газу за підсумками перших двох місяців поточного року впала на 51,3% в річному зіставленні й становила $5,05 млрд. Фізичний експорт впав на 24,6% до 32,5 млрд кубометрів, свідчать дані Федеральної митної служби РФ.