Иллюстрация REUTERS

У Швейцарії в неділю, 21 травня, відбувається референдум щодо енергетичної реформи – громадяни  висловлять свою позицію щодо схваленої парламентом "Енергетичної стратегії – 2050". Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Swissinfo.

Стратегія пропонує відмовитися від спорудження нових атомних електростанцій та скоротити використання у країні традиційних джерел електроенергії, таких як газ та вугілля.

Читайте такожКНДР пригрозила потопити атомний підводний човен США - ЗМІ

Відео дня

Центральний пункт енергетичної реформи - поетапне закриття упродовж найближчих десятиріч усіх п’яти атомних електростанцій, які виробляють третину спожитої енергії. Натомість пропонують перехід на екологічні і відновлювальні джерела енергії.

Винесена на референдум "Стратегія" передбачає реалізувати пакет заходів, в результаті чого за період до 2035 року середнє енергоспоживання в країні в перерахунку на душу населення знизиться на 43% у порівнянні з показниками 2000 року.

Дефіцит передбачається компенсувати за рахунок розвитку енергетичних технологій, що спираються на поновлювані і екологічно нейтральні джерела. Ставка робиться також і на модернізацію швейцарських ГЕС.

Читайте такожУ Франції на вимогу екологів закриють найстарішу АЕС

Противники енергетичної реформи вважають, що вона призведе до зростання цін на електрику та до збільшення залежності Швейцарії від поставок енергії з-за кордону.

Згідно з даними останніх опитувань, кількість прихильників нової енергетичної політики дещо перебільшує кількість противників.