Ілюстрація REUTERS

Україна збільшила транзит природного газу з Росії через свою газотранспортну систему до країн ЄС до рівня, який був до того, як 12 грудня в Австрії на газопроводі біля міста Баумгартен стався вибух. Про це УНІАН повідомив радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Білявський.

Читайте такожКабмін офіційно розпочав пошук партнера зі спільного управління газотранспортною системою

«Україна відновила режим транзиту газу попередніх днів. Станом на даний момент рух «блакитного» палива з національної ГТС для європейських споживачів здійснюється у режимі 260 млн куб. м на добу», - сказав він.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, вранці 12 грудня на австрійському газовому хабі поблизу міста Баумгартен стався вибух. У результаті цього Україна скоротила транзит російського газу на 23% - до 200 млн куб. м на добу. Також через вибух були тимчасово припинені поставки газу з Австрії до Італії, Угорщини та Словенії.

Згідно з інформацією компанії - оператора австрійської газотранспортної системи Gas Connect Austria, увечері 12 грудня пожежу вже було ліквідовано. В результаті аварії загинула одна людина і 18 отримали поранення. Вранці 13 грудня були розпочаті ремонтні роботи.

Сьогодні міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що українська ГТС може оперативно збільшити обсяг транзиту газу після завершення ремонтних робіт в Австрії.

Довідка УНІАН. Біля міста Баумгартен розташовано один з найбільших газових хабів країн ЄС - Центрально-європейський газовий хаб. Він є міжнародним майданчиком для торгівлі газом, а також на основі його цінових показників формуються біржові котирування вартості «блакитного» палива. Через цей хаб газ з Росії через Україну надходить до Словаччини, а далі до Італії і на південь Німеччини.