Ілюстрація REUTERS

Подорожчання електроенергії для вітчизняної промисловості моментально "вдарить по кишені" простих українців, адже це одразу вплине на вартість продукції, яку вони купують.

Читайте такожВ. о. міністра енергетики Буславець належить до однієї з найбільших енергетичних олігархічних груп - експерт

Про це в інтерв'ю УНІАН розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Якщо електроенергія підвищиться в ціні для промпідприємств, про що вже говорять у верхах, то, природно, зросте вартість продукції. А споживачем цієї продукції є населення. І це буде другий етап цьогорічної "реформи" під назвою "розвод лохів", - повідомив він.

Експерт зазначив, що, потрапивши в кризову ситуацію, уряд знайшов "вихід".

"Ясна річ, коли на ринку стає менше дешевої енергії - атомної генерації, то більше стає дорогої енергії - теплової та "зеленої". Як результат, промисловий і побутовий споживач буде платити більше. Або "хтось" має заплатити за такий крок. В такому випадку, держбюджет. Але в казні грошей немає. Тому вихід для влади – підняти тарифи. Спочатку для промисловості, а потім спрацює ефект доміно", - підкреслив Гончар.

Він нагадав, що підвищення тарифів торкнеться всіх, хто споживає електроенергію, оскільки в уряді вже заговорили про те, що "тарифи давно не переглядалися". І це відбувається в момент економічного падіння, що стане причиною виникнення певних соціальних проблем, зокрема, зубожіння населення.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти назвали відключення українських енергоблоків диверсією прем'єра і т.в.о. міністра енергетики, оскільки саме завдяки їх рішенню країна під час кризи втратила дешеву атомну електроенергію й змушена збільшувати споживання дорогої енергії сонячної та вугільної генерації Рената Ахметова.

Втім, таке рішення не стало несподіванкою ані від Дениса Шмигаля, який раніше працював на вугільного магната офіційно, ані від його заступника, тимчасового міністра енергетики Ольги Буславець, яка "прославилася" тим, що особисто підписала погодження на запуск корупційної формули для Ахметова - "Роттердам+".