Законопроект передбачає підвищення ренти на видобуток газу / фото УНІАН

Сьогодні, 23 лютого, через парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики з порушенням регламенту затвердили законопроект №7038-д. Він передбачає підвищення ренти на видобуток газу в Україні, що може нашкодити внутрішньому газовидобутку.

"Хочу, щоб всі розуміли наслідки. Ухвалення законопроекту призведе до скорочення видобутку газу українськими приватними виробниками й до загального падіння українського видобутку в загальному балансі. Що будемо компенсувати за рахунок імпортного газу. Тобто ми зберемо більше ренти, у разі підвищення ставок, і спрямуємо ці кошти на закупівлю імпортного газу. Цим законом ми фактично профінансуємо "Газпром", - пояснював сьогодні колегам на засіданні Комітету народний депутат Олександр Дубінський. 

Проте законопроект підтримали. При цьому не були дотримані терміни й процедури розгляду, в тому числі по частині подачі альтернативних проектів.

Відео дня

Автори документа обґрунтовують необхідність швидкого ухвалення законопроекту тим, що потрібні кошти на виплати винагород вакцинованим українцям. 

За оцінками експертів, підвищення ренти виллється в скорочення українського видобутку природного газу, яка і без того зменшується: у 2021 році — з 20,2 млрд куб.м до 19,8 млрд куб.м., що ще більше посилює залежність України від імпортних поставок.

Олександр Дубінський вніс до Верховної Ради альтернативний законопроект № 7038-2, яким хоче розв'язувати газову проблему шляхом стимулювання зростання видобутку газу на території України. Він передбачає збереження до 2028 року стимулюючої ставки рентної плати для природного газу, видобутого з нових свердловин. 

Для "старих" свердловин також на період до 2028 року передбачено стимулювання зростання видобутку природного газу при збільшенні фізичних обсягів цього видобутку в порівнянні з попереднім роком. Пропонується застосовувати понижуючий коефіцієнт до "базових" ставок рентних платежів, передбачених у Податковому кодексі. Це означає, що газодобувачі будуть отримувати свого роду знижку. Причому, чим більше збільшення фізичних обсягів видобутку природного газу - тим більша знижка: при збільшенні обсягів видобутку газу на 50% і більше пропонується коефіцієнт 0,7.

У законопроекті Олександра Дубінського ставки рентних платежів теж диференційовані залежно від ринкових цін, тільки їхні максимальні розміри встановлені на рівні нині чинних. Всі норми цього законопроекту набирають чинності з 1 січня наступного року.