У Кабміні планують підвищити тарифи на електроенергію для населення / фото УНІАН

Затверджена Кабінетом міністрів комплексна програма з відновлення вітчизняної економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19 передбачає перегляд тарифів на електроенергію для населення і скасування регульованої ціни на газ для населення. Програма опублікована на урядовому порталі.

Читайте такожЗниження потужностей АЕС на користь вугільних призведе до зростання ціни на електрику – заступник голови комітету економрозвитку

В якості заходів, спрямованих на подолання кризи в енергетичному секторі і його розвитку, пропонується ліквідувати заборгованість між учасниками ринку, що дозволить уникнути зупинення підприємств енергетичної галузі та дефолту поновлюваних джерел енергії. По-друге, передбачена стабілізація оптових цін для забезпечення фінансової ліквідності всіх учасників ринку, що дозволить забезпечити всіх учасників достатніми коштами для підтримки операційної діяльності. А також передбачений поступовий перегляд тарифів для домогосподарств, що дозволить забезпечити фінансову стабільність на ринку.

Відео дня

Зокрема, в якості рішення з високим пріоритетом, але з позначкою складності його впровадження, вказана необхідність переглянути тарифи на електроенергію, що відпускається населенню. Крім того, серед запланованих ініціатив у цій сфері - перегляд тарифів для відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), введення відповідальності за небаланси і компенсація за обмеження вироблення для ВДЕ.

Також Кабмін планує скасувати покладання спеціальних зобов'язань на ринку газу, які дозволяють регулювати ціну на газ для населення, ввести стимулююче тарифоутворення для операторів систем розподілу електроенергії, здійснити перехід на розрахунки за газ з використанням енергетичних одиниць.

У програмі сказано, що також уряд має намір переглянути енергетичну стратегію України і знизити ренту на видобуток нафти і газу до рівня 6% і 12%.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня Кабінет міністрів на своєму засіданні затвердив урядову програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19 «Економічне відновлення». Кабмін прогнозує, що в 2020 році валовий внутрішній продукт України може скоротитися на 4-8% в порівнянні з 2019 роком.

28 травня прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що в Україні тарифи на житлово-комунальні послуги не зростатимуть.

У квітні Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами виробникам теплової енергії до 1 травня 2021 року, а для потреб населення - до 1 липня 2020 року. Таким чином, з липня населення купуватиме газ за ринковими цінами, а не врегульовані.

Довідка УНІАН. В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад цього – 1 грн 68 коп. за кВт-год.