На посаду міністра енергетики розглядають кандидатуру Юрія Вітренка / фото УНІАН Володимир Гонтар

На посаду міністра енергетики розглядають кандидатуру Юрія Вітренка, у якого конфлікт інтересів на 20 млн доларів.

Про це написав експерт з енергетичних питань Валентин Землянський на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожМіненерго хоче підняти тариф на електрику для населення

Відео дня

На думку експерта, можливе призначення міністром енергетики Вітренко, свідчить про кадрову кризу влади.

"Ходять чутки про призначення пана Вітренка на позицію міністра енергетики. Кадрова криза влади очевидна. Міністр з конфліктом інтересів на 20 млн доларів. Натомість боротьба з корупцією досягла неймовірних висот. Це Україна, дитинко", - написав Землянський.

Раніше інформацію про можливе призначення колишнього виконавчого директора НАК " Нафтогаз України" Юрія Вітренко міністром енергетики повідомив OBOZREVATEL.

Зокрема видання повідомило, що Вітренко подав позов до Печерського суду Києва з вимогою до збиткової компанії виплатити йому 94 млн гривень премії за перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським "Газпромом". Разом з тим саме він розглядається як один з кандидатів на посаду міністра енергетики.

При цьому збитковою компанія стала, в тому числі, в результаті роботи самого Вітренко (за 9 місяців 2020-го збиток склав 600 млн доларів). Відповідний позов був поданий в лютому, проте сума претензій стала відома лише зараз. Про це свідчить позовна заява Вітренко, яка є в розпорядженні OBOZREVATEL.

Топ-менеджерам "Нафтогазу", які привели національну компанію до багатомільярдних збитків, прописали в контрактах виплату премій у розмірі 1% від 2,9 млрд доларів – суми виграшу в суперечці з "Газпромом".

Частина суми була виплачена Вітренко, проте "Нафтогаз" прострочив шість квартальних платежів. Вони й склали близько 3,9 млн доларів або 94 млн гривень за курсом на момент подачі позову.

За інформацією джерел OBOZREVATEL, тепер президенту Володимиру Зеленському пропонують призначити колишнього топ-менеджера "Нафтогазу" Вітренко в якості міністра енергетики. Його звільнили з "Нафтогазу" в липні 2020-го.