Хмельницька АЕС / фото УНІАН

Збільшення собівартості виробництва «Енергоатому» з 54 коп. до 74 коп. за кВт-год дозволило б державному підприємству «НАЕК «Енергоатом» закумулювати кошти, щоб завершити будівництво енергоблоків №3 і 4 на Хмельницькій АЕС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив тимчасово виконуючий обов'язки президента Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Петро Котін.

Глава компанії зазначив, що зараз собівартість виробництва електрики атомною генерацією в два рази нижча, ніж у теплової і становить 54 копійки за кВт-год. Якщо збільшити цю собівартість на 20 копійок, то цього буде достатньо для завершення 3 і 4 енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Відео дня

"Зараз собівартість нашої продукції становить 54 копійки за кВт-год. Це набагато нижче, ніж собівартість у будь-якої іншої генерації. Це в два рази нижче, ніж, наприклад, у теплової генерації. Тому нам потрібно додатково 20 копійок до цієї собівартості, це буде 74 копійки, але все одно набагато менше, ніж у будь-якої генерації. Цього достатньо для завершення будівництва 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції", - сказав Котін.

Глава компанії вважає, що необхідно змінити діючий механізм спеціальних зобов'язань на ринку електроенергії (ПСО), що також дозволило б отримати кошти для завершення будівництва енергоблоків.

"Зараз, згідно з нашими соціальними зобов'язаннями з покриття тарифів для населення, ми відпускаємо нашу електроенергію за 1 копійку - на це НАЕК «Енергоатом» буде щорічно витрачати близько 40 млрд грн, а це вартість завершення будівництва одного енергоблоку", - сказав Котін.

"Якщо ми будемо, наприклад, віддавати не 40, а 30 млрд грн, то вже цих 10 млрд грн нам буде достатньо, щоб за 4-5 років ми добудували енергоблок», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що держава не повинна позбавлятися від найдешевшої електроенергії в країні – атомної, тому необхідно завершити будівництво 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС. Зараз їх готовність становить 75% і 15% відповідно

У серпні Кабінет Міністрів України вніс зміни до Положення про спеціальні зобов'язання на ринку електроенергії, зобов'язавши держкомпанію «Енергоатом» продавати близько 50% своєї електроенергії та держкомпанію «Укргідроенерго» продавати 30% своєї електроенергії для потреб населення за ціною 1 копійка за кіловат.