Буславець хоче заборонити палити ТЕС дешевим газом на користь дорогого вугілля / фото УНІАН

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища через прем'єра попросив Раду національної безпеки та оборони України (РНБО) ввести тимчасову заборону на використання вугільними тепловими електростанціями (ТЕС) природного газу і мазуту в якості основного виду палива.

Читайте такожЗапуск небезпечних теплових енергоблоків під приводом кризи є неприпустимим - голова екокомітету Заради

Про це повідомляє Minprom.ua з посиланням на заяву тимчасового міністра енергетики Ольга Буславець.

Відео дня

За її словами, попри більший економічний ефект від спалювання природного газу, який сильно подешевшав, така заборона необхідна, щоб у державних та приватних вугільних компаній не зникав ринок збуту, шахтарі виходили на роботу й отримували заробітну плату.

"В умовах, коли ми живемо в профіциті власних енергоресурсів, неприпустимо використовувати енергоресурси, які не передбачені як проектні для використання", - зазначила тимчасовий міністр.

Читайте такожДубінський розповів, як в Кабміні допомагають Ахметову заробляти надприбутки на електроенергії

Буславець вважає, що така заборона має бути введений до кінця поточного року, а про його зняття можна буде говорити у разі покращення роботи економіки та зі збільшенням споживання країною електроенергії.

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки й знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять у приватний енергохолдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому ж холдингу ДТЕК.

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець була призначена на посаду заступника міністра Мінекоенерго з покладанням обов'язків голови відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули теж отримав ДТЕК.