У нас стоїть завдання наростити видобуток власного газу, зазначив Палиця / фото УНІАН

Депутатська група "Партія "За майбутнє" пропонує вилучати надприбуток газовидобувних компаній, який вони отримують в умовах рекордних світових цін, на спеціальний рахунок. Кошти з нього зможуть витрачатися виключно на буріння нових свердловин для видобутку газу за проєктами, затвердженими Кабінетом міністрів. Про це заявив лідер партії, народний депутат Ігор Палиця.

"Ми мусимо збільшувати власний видобуток якнайшвидше, щоб мінімізувати наслідки від запуску "Північного потоку-2" та припинення транзиту російського газу через нашу ГТС. Замість цього у Верховній Раді податківці пропонують збільшити ренту за видобування природного газу до 69%, мотивуючи це високою маржою, яку отримують газовики в умовах рекордного зростання світових цін на енергоносії. Дійсно, коли ціна перевищує 200 доларів за тисячу кубометрів, вони починають отримувати надприбутки. Але збільшувати податки сьогодні — це нонсенс! Адже в нас стоїть завдання наростити видобуток власного газу, щоб забезпечити енергетичну незалежність держави, а не просто зібрати побільше грошей у держбюджет!" — зазначив Палиця.

Відео дня

За словами народного депутата, Україна займає друге місце в Європі після Норвегії за покладами газу, однак третину блакитного палива доводиться імпортувати за європейськими цінами, що суттєво впливає на його кінцеву вартість для українських громадян.

"Сьогодні газ перетворився на зброю. Парадокс у тому, що її в нас багато, але ми вимушені купувати втридорога чужу. Україна займає друге місце в Європі за покладами газу — понад 1,1 трлн куб/м. Більше тільки в Норвегії. При цьому третину газу нам доводиться імпортувати за європейськими цінами, що суттєво впливає на кінцевий тариф для українців", — заявив Палиця.