"Нафтогаз" заявив про загрозу початку опалювального сезону у 24 населених пунктах / фото santex-nk.ru

Старт опалювального сезону знаходиться під загрозою у 24 населених пунктах України через критичні борги виробників тепла.

Читайте такожНайближчим часом опалення можуть увімкнути не по всій Україні: хто в зоні ризику і чому

Про це повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Відео дня

"За тиждень ще 10 підприємств ТКЕ встигли підготуватися до опалювального сезону, кількість критичних боржників знизилася з 47 до 38. Тринадцять областей України вже увійшли або починають опалювальний сезон - в них немає жодного міста, де виробник тепла має критичну заборгованість", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що підприємства теплокомуненерго у 24 населених пунктах досі мають критичні борги за газ, що ставить під загрозу старт опалювального сезону для їх клієнтів.

Головні боржники за газ в Україні

За інформацією прес-служби, крім столиці, боржники також залишаються у Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Київській, Луганській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській, Черкаській та Чернівецькій областях.

"Нафтогаз" закликає засновників відповідних підприємств ТКЕ, серед яких більшість - місцеві органи самоврядування, розв'язати проблему і захистити жителів", - зазначили в прес-службі.

У компанії підкреслили, що відновити постачання газу для відповідних підприємств без розв'язання проблеми критичних боргів немає юридичної можливості, це заборонено українським законодавством. Для цього мають бути виконані необхідні умови.

До таких умов належить підписання договору з "Нафтогазом" відповідно до законодавства, а також виконання однієї з таких умов: дотримання рівня розрахунків не нижче 90% або укладення договору про реструктуризацію заборгованості, або узгодження з "Нафтогазом" і виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості.

Що цьому передувало

  • Станом на початок жовтня борг підприємств теплокомуненерго та теплоелектроцентралі (ТЕЦ) за газ перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" становить 43,5 мільярда гривень.