Ілюстрація REUTERS

Однією з причин стрімкого зростання цін на газ у Європі є температурні коливання, запуск "Північного потоку-2" неефективне планування та відновлення світової економіки після пандемії. Про це в ефірі хмельницького телеканалу "TV7+" заявив народний депутат України, член депутатської групи "Партія "За майбутнє" Сергій Лабазюк.

За переконанням парламентаря, холодна зима та аномальне літо "зробили" свою роботу! Через потребу у використанні енергетики багаторічні запаси газу просто вичерпалися. Всі ці неплановані фактори й призвели до дефіциту блакитного палива в Європі.

Читайте такожНімеччина має відповісти на газовий шантаж Росії - КулебаНа додачу Росія напередодні запуску "Північного потоку-2" почала маніпулювати цінами в Європі. Адже очевидно, на меті – оминути сертифікацію газопроводу за європейськими стандартами та в найшвидші терміни запустити трубопровід.

Відео дня

Не варто відкидати ще один вагомий фактор – відновлення економіки в Китаї після пандемії, зазначає Лабазюк. Залежна від енергоносіїв країна закуповує і вугілля, і скраплений газ. Тим самим створюючи на світовому ринку попит.

"Температурні коливання, запуск "Північного потоку-2", неефективне планування та відновлення світової економіки після пандемії як раз і привели до тієї ситуації, яка зараз відбувається. Ціна на газ в Європі маніпулятивно "перегріта"! На мою думку, та думку багатьох експертів, на жаль, вона тільки зростатиме. Важко оцінити, наскільки. Як мінімум до запуску "Північного потоку-2" ціна має ризик підвищуватися", - спрогнозував нардеп.

Газ і енергоресурси є вагомими факторами ціноутворення на харчові продукти. На жаль, нашвидкуруч підготуватися до різких світових коливань цін на блакитне паливо неможливо.

На переконання Лабазюка, Україні необхідно рухатися у напрямку енергозбереження за рахунок нових сучасних технологій та альтернативних джерел енергетики, залучаючи інвестиції – причому не тільки зовнішні фінансові ресурси, але і внутрішні.