НАУ просить скасувати 90-денне обмеження при зміні цін на скраплені гази

Нафтогазова Асоціація України (НАУ) звернулась до першого віце-прем’єр міністра − Міністра економіки України Олексія Любченка та голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку з проханням внести зміни до закону України "Про публічні закупівлі" та скасувати 90-денне обмеження на зміну ціни для скраплених газів.

3 червня 2021 Законом України № 1530-IX внесено зміни до пункту 2 частини 5 статті 41 Закону України "Про публічні закупівлі". Ці зміни призвели до того, що скраплений газ для автомобільного транспорту та скраплений газ для комунально-побутового споживання та промислових цілей були виключені з переліку видів пального, до якого не застосовуються обмеження строків зміни ціни товару. Тому вартість скрапленого газу згідно з договором про держзакупівлю не може змінюватися частіше, ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору.

Варто зазначити, що ринки газу є достатньо динамічними, біржові котирування ціни на скраплений газ протягом 2020-2021 років змінювались майже на 50% . За таких вимог оператори, що діють в правовому полі, будуть вимушені відмовитись від тривалих контрактів щодо скраплених газів, що своєю чергою може призвести до ризиків щодо безперебійного постачання цих видів пального для державних та комунальних потреб.

Відео дня

З метою усунення дискримінації на ринку пального, ризиків щодо безперебійного постачання скраплених газів для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей, а також забезпечення належного виконання вимог Закону України "Про публічні закупівлі" за довгостроковими контрактами НАУ просить Першого віце-прем’єр міністра − Міністра економіки України Олексія Любченка ініціювати внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та скасувати 90-денне обмеження щодо можливості зміни ціни на скраплені гази.