В Україні можуть вдатися до нових способів економії газу / фото ua.depositphotos.com

На українських школярів цього року можуть очікувати тривалі канікули через підвищення ціни на газ.

Такий прогноз озвучив у коментарі UBR голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його даними, в низці регіонів уже розглядають варіант продовження канікул на кілька тижнів для економії на опаленні.

"За моєю інформацією, у багатьох областях і містах планується введення осінніх канікул не на один тиждень, а два, і навіть три тижні. Зимові канікули будуть не пару тижнів, а місяць і більше", - розповів експерт.

Відео дня

Іншим варіантом "економії" він назвав тимчасове закриття частини комунальних установ. 

Читайте такожКомаровський назвав головний плюс відсутності опалення в квартирі

"Також відправлять майже всі навчальні заклади в локдаун, з цієї ж причини", - говорить Попенко. І додає: частину областей зовсім можуть закрити на карантин, ввівши там "червону" зону карантину. Напередодні так зробили в Херсонській області. Експерт допускає, що за подібним сценарієм можуть піти ще в декількох регіонах.

Ситуація з газом у регіонах

  • 12 жовтня низка областей провели засідання обласних комісій ТЕБ та НС, на яких обговорювали труднощі із запуском опалювального сезону. На Львівщині зазначили, що левова частка бюджетних установ, які використовують природний газ для опалення та гарячої води, на сьогодні не уклали договорів на постачання природного газу.
  • У Хмельницькій області ситуацію з поставками газу назвали критичною, оскільки "майже у всіх бюджетних установах розірвані договори, які були укладені на початку року на поставку газу у зв'язку з істотним зростання його вартості".
  • Водночас на Закарпатті зазначили, що підписаний Кабміном, "Нафтогазом" та ВП Меморандум про ціну на газ "не передбачає стабільної ціни для бюджетних установ та організацій як окремих юридичних осіб, які використовують природний газ для опалення та гарячого водопостачання".

Тарифи на газ в Україні

  • З 1 жовтня 2021 року газопостачальна компанія "Нафтогаз України" ввела новий тарифний план "комфортний сезон", який дозволяє платити за газ рівномірними частинами щомісяця.
  • Тарифний план діятиме з 1 жовтня до 30 Квітня. Ціна на газ в тарифному плані становить 7,96 грн за куб.м з ПДВ без вартості розподілу (доставки), і ця ціна зафіксована на весь опалювальний сезон.
  • Загальна сума до оплати в новому тарифному плані визначається при підключенні клієнта - відповідно до обсягу газу, який мешканці конкретного домогосподарства в середньому споживають протягом опалювального сезону (з жовтня і до кінця квітня). Протягом семи місяців клієнт сплачує рівномірними частинами, а саме-1/7 від вартості зарезервованого обсягу газу.