Юрій Вітренко / фото УНІАН

Нинішній глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що 50 млрд грн, про які писали ЗМІ, що заради доступу до них уряд замінив на цій посаді попереднього керівника Андрія Коболєва, – йдуть на покупку газу на зиму.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству "РБК-Україна", пише сайт "Гордон".

"Як я вже сказав, ці гроші - виручка від продажу газу, купленого за кредити, які треба віддавати. Зараз НАК витрачає цей ресурс на покупку газу на зиму. Його потрібно буде продати з прибутком, щоб погасити ці кредити і сплатити відсотки по них. Закупівля газу на зимовий період-пріоритет і для НАК, і для уряду, і для президента. Так що спекуляції на тему передачі цих грошей на великі чи маленькі терміни - це скоріше талант акторів Погорілого театру робити з себе жертву, яка потребує захисту через напади поганих людей", - заявив він.

Відео дня

Вітренко додав, що інформацію про нібито звільнення Коболєва заради доступу до цих грошей він вважає провокацією.

"На жаль, деякі представники міжнародних партнерів і громадські активісти вважають українську державу настільки корумпованою, що піддалися на цю провокацію. Але ж в такій логіці отримує схвалення підхід, коли менеджмент державної, підкреслюю, компанії приховує ресурси від держави і витрачає їх без рішення уряду, причому ще й неефективно. Ті, хто щиро хоче боротися з корупцією, повинні підтримувати прозорість, підзвітність і розвиток ринкових інституцій, а не нанесення шкоди державі", – сказав глава НАК "Нафтогаз".

Раніше про те, що 50 млрд грн - це причина звільнення голови НАК "Нафтогаз України" і призначення на цю посаду Юрія Вітренка, писало агентство ZN.UA. "Ці 50 млрд НАК перерахувала в резерви на випадок, якщо боржники з нею не розрахуються. За інформацією від джерела ZN.UA, Банкова хотіла, забравши ці кошти у НАК, спустити все на "Велике будівництво", "підігрів" всіх, хто з цієї інфраструктурної афери харчується", – стверджувала автор статті Юлія Самаєва.