фото energynews.com.ua

Члени Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства та інші парламентарі направили прем'єр-міністру Денису Шмигалю та в.о. міністра енергетики Ользі Буславець депутатське звернення з проханням надати інформацію про причини та цілі перепідпорядкування «Укргідроенерго» Кабінету Міністрів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Юрій Камельчук (фракція "Слуга народу"), передають Українські Новини.

У зверненні депутати зазначають, що на виїзному засіданні комітету Ради з енергетики 9 вересня генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота представив результати роботи компанії, перспективні проекти та стратегію розвитку щодо забезпечення енергосистеми України регулюючими потужностями.

Відео дня

На підставі цих презентацій та аналізу роботи «Укргідроенерго» в цілому, депутати вважають, що її можна назвати зразковою Державною компанією, яка відіграє ключову роль у забезпеченні стабільної роботи енергетичної системи України. При цьому компанія не тільки регулярно оновлює і збільшує свої потужності, але і демонструє фінансову стабільність, виплачуючи дивіденди до державного бюджету.

Парламентарі звернули увагу прем'єр-міністра на той факт, що під керівництвом Ігоря Сироти «Укргідроенерго» змогло збільшити чистий прибуток в 4 рази, балансову вартість активів у 2,7 разів, доходи від реалізації електроенергії майже в 4 рази, а сума дивідендів до держбюджету за останні 7 років збільшилася в 9,4 рази.

В "Укргідроенерго" змогли налагодити ефективну взаємодію з міжнародними фінансовими організаціями та залучити дешеві довгострокові кредити на реалізацію інфраструктурних проектів у регіонах України.

Депутатів здивувала пропозиція перепідпорядкувати "Укргідроенерго «Кабінету Міністрів, бо, на їхню думку, "такі зміни приведуть до погіршення показників роботи компанії, створять проблеми із залученням кредитів МФО, аж до вимоги їх дострокового погашення".

Народні обранці попросили уряд утриматися від таких дій. Водночас, вони попросили прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та в.о. міністра енергетики Ольгу Буславець поінформувати їх про причини та цілі, а також про можливі наслідки перепідпорядкування «Укргідроенерго».

Як повідомляли Українські Новини, депутати від "Слуги народу" проти перепідпорядкування "Укргідроенерго" Кабміну.

Народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк вважає, що бажання Кабінету Міністрів перепідпорядкувати державну енергогенеруючу компанію "Укргідроенерго" може бути в інтересах олігарха Ріната Ахметова.

Вікторія Гриб вважає "Укргідроенгерго" одним з небагатьох державних підприємств, керівник якої є дійсно ефективним і професійним.