Польща пропонує Німеччині газопровід Baltic Pipe / Ілюстрація REUTERS

У разі, якщо Німеччина відмовиться використовувати газопровід "Північний потік - 2", Польща буде готова запропонувати їй свою інфраструктуру для транспортування газу.

Про це заявив прес-секретар уряду Польщі Петро Мюллер, повідомляє ТАСС.

Читайте такожЄС розкритикував санкції США проти Північного потоку-2

Відео дня

Газопровід Baltic Pipe

Уточнюється, що польською альтернативою може бути газопровід Baltic Pipe.

Мюллер підкреслив, що Польща підходить до питань енергетичної безпеки солідарно і вважає, що забезпечувати її потрібно з загальноєвропейським підходом.

"Тому якщо такі потреби з німецької сторони будуть заявлені, то Польща відкрита", — сказав прес-секретар.

Хронологія подій

  • 20 серпня російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська в берлінську клініку Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.
  • 6 вересня Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag вказав, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2" через отруєння Навального.
  • Разом з тим глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.
  • Того ж дня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудований газопровід "Північний потік-2".
  • Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу «Північний потік-2».
  • 8 вересня 2020 року в Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною щодо "Північного потоку-2".
  • Того ж дня, 8 вересня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина має припинити будівництво "Північного потоку-2".