Рада прийняла за основу законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії / фото УНІАН

Верховна Рада України схвалила законопроект про врегулювання кредиторської й дебіторської заборгованості на гуртовому ринку електричної енергії, а також припинення діяльності гуртового постачальника електричної енергії.

Читайте такожІмпорт електроенергії до України з Росії зменшився майже в 23 рази

За ухвалення законопроекту «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на гуртовому ринку електричної енергії» (№2386) в першому читанні проголосували 258 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи щодо законопроекту, голова парламентського Комітету з питань енергетики й житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що цим документом запроваджуються такі механізми погашення заборгованості: проведення взаєморозрахунків; погашення (списання) заборгованості; відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов'язанні.

За словами Геруса, законопроект буде сприяти розв'язанню фінансових проблем державної компанії «Енергоатом», яка здійснює виробництво електроенергії на атомних станціях. Компанія зможе у вигляді облігацій внутрішньої державної позики на 11 млрд грн.

Згідно з інформацією у пояснювальній записці до документа, станом на 31 серпня 2019 року дебіторська заборгованість держпідприємства «Енергоринок» становить 30,9 млрд грн, з неї заборгованість, яка виникла після введення в дію в Україні роздрібного ринку електричної енергії (перше півріччя 2019 року) становить 2,4 млрд грн. Кредиторська заборгованість держпідприємства «Енергоринок» становить 28,1 млрд грн.

Основні причини виникнення заборгованості: відсутність повного покриття собівартості вугілля вугледобувним підприємствам з державного бюджету; низький рівень платіжної дисципліни підприємств водопровідно-каналізаційного господарства; низький рівень платіжної дисципліни споживачів електричної енергії на тимчасово окупованих територіях Донецькій і Луганській областях.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про кризу в енергетиці й доручив Кабміну спільно з народними депутатами профільного комітету Верховної Ради розробити план дій щодо її подолання для кожного напрямку галузі.

На початку квітня державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, заявило про критичну ситуацію на енергетичному ринку через заборгованість держкомпанії «Гарантований покупець» в розмірі 5 млрд грн за відпущену електроенергію.

24 квітня Кабінет міністрів на позачерговому засіданні створив Антикризовий енергетичний штаб на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.