99% теплогенеруючих підприємств готові до зими / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що протягом опалювального сезону в Україні не передбачається відключення газу та електроенергії.

Про це він заявив під час брифінгу за результатами робочої поїздки в Запорізьку область, передає кореспондент УНІАН.

Читайте такожВзимку віялові відключення можуть розпочатися незалежно від бажання уряду - прогноз

Відео дня

"Щодо опалювального сезону хочу сказати наступне. Ніяких відключень газу, електроенергії у нас не передбачається", - сказав він.

Шмигаль додав, що 99% теплогенеруючих підприємств готові до зими, а близько 80% міст вже почали опалювальний сезон.

За його словами, уряд очікує, що протягом осінньо-зимового періоду працюватимуть 14 з 15 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій.

"Вони будуть працювати за схемою "13 + 1", тобто 13 блоків несуть основне навантаження, а один – резервний, який перекриває ризики якихось ремонтів, щоб ми мали резервну енергетичну потужність. Фактично ми розуміємо, що електроенергією всі побутові споживачі, всі промислові споживачі за рахунок нашої атомної енергетики протягом цього осінньо-зимового періоду будуть спокійно безперервно забезпечені", - сказав він.

Ціни на газ:

Шмигаль раніше заявив, що ціни на газ для населення до кінця опалювального сезону залишаться незмінними.

25 жовтня Кабінет міністрів України зобов'язав постачальника "останньої надії" "Газопостачальну компанію "Нафтогаз України" в жовтні-листопаді 2021 року знизити ціни та поставляти природний газ побутовим споживачам за ціною не вище 7,96 грн за куб. м.

Таким чином, уряд зрівняв ціни компанії "Нафтогаз України"як постачальника "останньої надії" з цінами, які діють для звичайних споживачів компанії.

З 1 жовтня по 30 Листопада для населення буде встановлено тариф 7,96 грн за куб.м, а для бюджетних установ - до 16,8 грн/куб. м (з ПДВ і без доставки).

Експерти прогнозували, що взимку віялові відключення можуть початися незалежно від бажання уряду.