Термін повідомлення про зміну договірної ціни газу має бути зменшено / фото УНІАН

Асоціація постачальників енергоресурсів пропонує скоротити термін повідомлення постачальником про намір змінити договірну ціну природного газу з 30-ти днів до однієї доби. Свої пропозиції щодо скорочення терміну повідомлення Асоціація висловила в листі до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

За словами авторів листа, ринок газу України 2,5 роки тому перейшов на добове балансування. В такому форматі співвідношення між попитом та пропозицією природного газу можуть змінюватися щоденно.

"30-денний термін створює невиправдані перепони у ринкових відносинах між газопостачальними компаніями та споживачами непобутового сектору. За сучасних ринкових умов зміна ціни відбувається щодня. Тільки з початку цього року ціна газу зросла на 350%. Постачальники хотіли б діяти за такими правилами постачання, які б давали право змінювати договірну ціну на природний газ настільки оперативно, наскільки це диктують реалії ринку", - йдеться у листі.

Відео дня

Автори листа посилаються на Закон "Про ринок природного газу", який закріплює вільне встановлення цін між постачальником та споживачем у договірних відносинах.

 "При цьому термін повідомлення про внесення інших змін до умов договорів, окрім ціни, повинен залишатися незмінним – за 30 днів до дати набуття таких змін", - резюмують автори листа.

Нагадаємо, що з 1 березня 2019 року ринок газу України перейшов з місячного на добове балансування, яке передбачає щоденну подачу заявок на платформі ОГТСУ замовниками послуги транспортування із зазначенням заявленого обсягу поставки або попиту на газ на наступну добу.