"Нафтогаз" цього року зможе видобути тільки 12,8 млрд куб. м газу / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Газу, який НАК "Нафтогаз України" планує видобути за підсумками року, не вистачить на потреби населення і теплокомуненерго в цей опалювальний сезон.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив енергетичний експерт Дмитро Марунич.

Читайте такожВзимку віялові відключення можуть розпочатися незалежно від бажання уряду - прогноз

Відео дня

"Нафтогаз" цього року зможе добути тільки 12,8 млрд куб.м газу, чого в принципі не вистачить на потреби населення як споживачів і населення через теплокомуненерго. Всього населенню і теплокомуненерго потрібно десь 13,4 млрд.ось ці мільярд-півтора – вони просто підвисають в повітрі", - сказав він.

За словами експерта, відсутній газ необхідно буде імпортувати або закупити у інших джерел за ціною близькою до ринкової.

Марунич допустив, що саме тому "Нафтогаз" затягує підписання договорів з теплопостачальниками.

Ціна на газ:

6 жовтня ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тис.дол. за тисячу кубів, що є абсолютним рекордом. До середини жовтня ціни на газ опустилися в середньому до 1100 дол. за тис. куб. м.

Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України досягла 40 грн за кубометр.

При цьому для побутових споживачів в нашій країні діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго "Нафтогаз" пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за кубометр на перший рік.

У "Нафтогазі" заявляли, що школи, дитячі садки і лікарні та інші бюджетні організації зможуть купити газ по 13,7 грн за кубометр. Але це без урахування податку на додану вартість і ціни транспортування.