Ілюстрація УНІАН

Механізм погодинних профілів (типових графіків) споживання допоможе оптимізувати рівень небалансового ринку електроенергії, а як наслідок – знизити ціну електроенергії для кінцевого споживача.

Таку думку висловив керівник напрямку "Електроенергія" компанії "ЙЕ Енергія" Василь Гончарук, виступаючи на минулому в Києві Energy TalkShow Electricity Market 2021.

За словами експерта, рівень небалансів на українському ринку критично високий і доходить 10% в порівнянні, наприклад, з європейським ринком, де цей показник в середньому становить 3%.

Відео дня

Причина небалансів криється в недосконалій моделі прогнозування споживання, впевнений представник "ЙЕ Енергії".

"Значна частина споживачів (Група Б) не мають приладів погодинного обліку з дистанційною передачею даних, тому їх рівень споживання постачальники по суті "вгадують". А фінансовий тягар за ці небаланси в результаті переноситься на споживача, оскільки ціна електроенергії, яку доводиться докуповувати, виходить максимально висока, а ціна надлишку, який доводиться продавати, – дуже низька", - додає Василь Гончарук.

На його думку, для вирішення цієї проблеми необхідно впроваджувати профілі споживання на основі даних за два останні роки (з моменту введення нової моделі енергоринку - прим.). 

"Оператори систем розподілу (колишні обленерго) є ексклюзивними власниками ретроспективних даних про обсяги споживання в погодинному розрізі, тому вони повинні сформувати такі профілі, що допоможе істотно знизити обсяг небалансів на ринку", - упевнений експерт.

Проект відповідної постанови очікує розгляду в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Нагадаємо, 29 червня 2021 року Кабмін своєю постановою продовжив дію спецзобов'язань (ПСО) для учасників ринку електроенергії до 1 серпня, в результаті тариф для населення ще на місяць залишається на рівні 1,68 грн за кВт-год.