Ілюстрація REUTERS

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав Закон про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (№3658).

Як зазначається у картці закону на сайті парламенту, 28 липня його повернуто з підписом голови ВР та направлено на підпис президенту.

Як повідомляв УНІАН, 21 липня ВР ухвалила закон, який у рамках покриття дефіциту грошових ресурсів на ринку електроенергії передбачає зниження ставок "зеленого" тарифу для сонячних (СЕС) і вітрових (ВЕС) електростанцій. За ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" (№3658) проголосували 288 народних депутатів.

Відео дня

Читайте також"Зелений" електротариф потрапив у зону законодавчого затемнення

"Зазначений законопроект є довгоочікуваним і вкрай необхідним для електроенергетичної галузі, регулює на законодавчому рівні нагальні проблеми функціонування "зеленої" електрогенерації, сприятиме зменшенню фінансового навантаження на кінцеву ціну електроенергії шляхом оптимізації рівня "зеленого" тарифу, сприятиме досягненню балансу інтересів суспільства, споживачів електричної енергії та учасників ринку електричної енергії, поліпшить платоспроможність суб'єктів ринку, забезпечивши водночас подальший розвиток відновлюваної енергетики", - йдеться у пояснювальній записці.

Документом, зокрема, зменшуються розміри "зелених" тарифів з 1 липня 2020 року для об'єктів, введених в експлуатацію з 1 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року, для СЕС більш як 1 МВт - на 15%, для СЕС і ВЕС менш як 1 МВт - на 7,5%.

"Для генерації менш як 1 МВт зниження буде вдвічі меншим, ніж для всіх інших, тобто не 15%, а 7,5%. Таким чином, ми інакше підходимо до дрібних електростанцій, і у них тариф буде вище, ніж в інших станцій", - пояснив голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, представляючи законопроект. Депутати також підтримали пропозицію надати можливість компаніям, які вже почали будівництво електростанцій, завершити об'єкт до 31 жовтня 2020 року (замість 1 липня 2020 року) і зафіксувати зниження тарифу на рівні 2,5%.

Законом встановлюється граничний розмір "зеленого" тарифу для об'єктів відновлюваної енергетики, введених в експлуатацію до 30 червня 2015 року, що дасть можливість зменшити розмір "зелених" тарифів для таких об'єктів до 52%. Депутати також обмежили терміни введення в експлуатацію нових СЕС для отримання "зеленого" тарифу шляхом зменшення з 1 серпня 2020 року розмірів "зеленого" тарифу для таких об'єктів на 50%.

Парламент також підтримав поправку, яка виключає норми про незмінність податкового законодавства для електростанцій, що працюють на альтернативних джерелах електроенергії, як це було запропоновано в законопроекті до першого читання.

Читайте такожДорога «зелена» енергетика

Крім того, депутати підтримали поправку, відповідно до якої не менш як 20% витрат на компенсацію держкомпанії "Гарантований покупець", на яку покладено функції виконання зобов'язань держави з оплати електроенергії з відновлюваних джерел за "зеленим" тарифом, закладатимуться в державний бюджет. З 2022 року (у 2021 році - 50%) буде запроваджено повну відповідальність за небаланс фактичних і прогнозних графіків виробництва електроенергії для всіх виробників з ВДЕ. При цьому розмір допустимої похибки прогнозування становитиме для ВЕС - 10%, для СЕС - 5%. Законом пропонується визначити оператора системи передачі відповідальним за компенсацію недовідпущеної виробниками ВДЕ електроенергії внаслідок виконання ними диспетчерських команд на зменшення та/або обмеження навантаження відповідно до методики, що затверджується регулятором. Документ також передбачає удосконалення процедури проведення конкурсу на будівництво нових потужностей відновлюваної енергетики.

Довідка УНІАН. Понад 20% ринку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії. Станом на початок червня встановлена потужність об'єктів відновлюваної енергетики становить 7 ГВт, не враховуючи великі ГЕС, об'єкти з ВДЕ на окупованих територіях (637 МВт) і малі сонячні електростанції приватних домогосподарств (618 МВт). Частка електроенергії з відновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, але при цьому генерація забирає з ринку 26% грошового обороту.