НКРСИ отправила в Кабмин на утверждение окончательные условия конкурса на 3G-связь

НКРЗІ погодила з міністерствами і відомствами остаточні умови конкурсу на купівлю ліцензій на 3G-зв'язок і відправила їх на затвердження в Кабінет міністрів, повідомила прес-служба регулятора.

Згідно з повідомленням, під час узгодження у текст документа були внесені деякі зміни. Зокрема, «з метою нівелювання інфляційних ризиків, які можуть виникнути під час проведення заходів щодо конверсії смуг радіочастот».

Читайте такожЗаступник глави АП розраховує на запуск 3G в Україні в лютому 2015 року

Відео дня

Як повідомили УНІАН у прес-службі НКРЗІ затвердження Кабміном умов тендеру в такому вигляді зміни, з урахуванням інфляційних ризиків, трохи вплинуть на вартість конверсії, яка раніше оцінювалася в 1,6 млрд грн.

«Ця сума була розрахована станом на 1 серпня. З урахуванням індексу інфляції, оприлюдненого Держстатом, ця сума зміниться. Насправді, це не суттєво вплине на ціну конверсії, яку будуть оплачувати оператори», - зазначили у прес-службі.

Також, згідно з повідомленням, у документ була внесена низка уточнень, спрямованих на деталізацію процесу проведення тендеру та забезпечення його відкритості та прозорості.

Як повідомляв УНІАН, раніше Адміністрація президента критикувала Кабінет міністрів за затягування з постановою з оголошення конкурсу на впровадження 3G, оскільки встановлені президентом терміни проведення тендеру були зірвані. Водночас на початку жовтня Кабмін назвав винною у затягуванні організації конкурсу на 3G-зв'язок НКРЗІ. Регулятор же не схвалював проекту постанови про проведення тендера, оскільки не підтримував норму уряду про недопущення на конкурс з 3G підконтрольних російському бізнесу компаній.

Пізніше норма Кабміну про неучасть у конкурсі на 3G-ліцензії компаній із російським капіталом з постанови була вилучена. Водночас у новій редакції постанови було прописано, що операторів, які потрапили під дію Закону «Про санкції», можуть не лише не допустити до конкурсу, але й позбавити вже отриманої 3G-ліцензії.

На засіданні 28 жовтня НКРЗІ затвердила умови проведення конкурсів на отримання ліцензій для надання послуг зв'язку у стандарті 3G.

Затверджений регулятором документ передбачає проведення тендеру на право отримання ліцензій на 15 років у всіх регіонах України за трьома лотами одночасно. Мінімальна вартість ліцензії для мобільного оператора складе 2,443 млрд грн. Крім того, трьом операторам-переможцям необхідно буде взяти на себе витрати, пов'язані із проведенням конверсії, загальна вартість якої оцінювалася в 1,6 млрд грн.

У документі також наголошується, що операторам необхідно буде протягом 18 місяців після проведення конкурсу запустити мережу третього покоління на території всіх обласних центрів України, а протягом 6 років - на території всіх районних центрів та всіх населених пунктів із населенням понад 10 тисяч осіб.

У свою чергу, в умовах тендеру прописується, що до участі в торгах можуть не допустити мобільних операторів, які потрапили під дію Закону «Про санкції».

7 листопада НКРЗІ направила на узгодження у профільні органи виконавчої влади умови проведення конкурсів на купівлю ліцензій зв'язку третього покоління 3G.

На сьогоднішній день Україна є єдиною країною у Європі, яка не має повноцінної зв'язку третього покоління.