Ілюстрація / REUTERS

Прихід до влади в Україні популістів в результаті президентських і парламентських виборів в 2019 році може обвалити курс гривні.

Про це "Апострофу" розповів інвестиційний аналітик компанії "Альпарі" Максим Пархоменко.

Читайте такожДержборг України зріс на 3,5 мільярда гривень

Відео дня

"Якщо до влади прийдуть популісти, які обіцяють "золоті гори" і стимулюючу політику, зниження цін на газ та інші моменти, - це призведе до великих бюджетних дефіцитів і, як наслідок, до зниження курсу гривні. Також зміна голови НБУ може підірвати поточну консервативну монетарну політику і привести, знову-таки, до зниження курсу", – сказав Пархоменко.

Зміна влади в Україні може бути розцінена інвесторами як негативний сигнал, вважає старший аналітик групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин. У цьому випадку неминуче прискорення виведення інвесторами коштів з країни.

"А це чинитиме тиск на гривню", - зазначив Шевчишин.

При цьому фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса вважає, що курс гривні буде визначатися рівнем співпраці нової влади з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Спочатку, з переляку, може бути певна, але несильна девальвація, а далі все буде впиратися в співпрацю з МВФ", - сказав він.

При цьому якщо ринки розцінять підсумки виборів позитивно, гривня може продовжити зміцнення в кінці квітня – початку травня.