Ілюстрація REUTERS

Міністр фінансів України Оксана Маркарова і посол Королівства Данія в нашій країні Рубен Медсен підписали Рамкову угоду між урядами країн про умови і процедури реалізації програми Danida Business Finance (DBF) в Україні.

Читайте такожЕкспортно-імпортний банк США відновлює співпрацю з Україною

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів, програма передбачає надання безпроцентних позик для фінансування проектів у сферах відновлювальної енергетики та енергоефективності, водопостачання і очищення стічних вод.

Відео дня

"Підписання угоди - результат тривалої, копіткої роботи обох сторін. Співпраця з датськими партнерами дозволить нам ефективно залучати кошти для реалізації нових проектів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку та економічного зростання. Такий крок, безумовно, розширює горизонти інвестиційних можливостей для України", - прокоментувала Маркарова.

Посол Медсен, у свою чергу, зазначив: "Я щиро радий, що програма Danida Business Finance тепер доступна в Україні. Це дуже вигідна система пільгового кредитування, яка пропонується виключно пріоритетним для Данії країнам, таким як Україна, і стане важливим компонентом вже існуючої широкої програми підтримки, яку Данія реалізує в Україні".

Наголошується, що фінансування буде відбуватися шляхом надання комерційним банком або фінансовою установою з представництвом в Данії позик уряду України або українським суб'єктам господарювання під державні гарантії. Позики будуть безпроцентними зі строком погашення до 10 років в євро або доларах США.

Довідка УНІАН. За інформацією Міністерства фінансів, Україна рассчитывает в поточному році отримати з зовнішніх джерел близько 4 мільярдів доларів фінансування, включаючи Світовий банк, Європейський Союз, двостороннє кредитування з іншими країнами, вихід на зовнішні ринки капіталу.

Цьогоріч наша країна має заплатити зовнішнім кредиторам у рахунок погашення та обслуговування боргу близько 179 мільярдів гривень, або 6,1 мільярда доларів за офіційним курсом Національного банку.