Ілюстрація REUTERS

айт моніторингу реєстраційних даних українських компаній і судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів OpenDataBot запустив сервіс, в якому українці можуть перевірити, які підприємства сплачують єдиний податок, і стежити надалі за будь-якими змінами їхнього статусу.

Читайте такожДля IT-сектору хочуть створити п'яту групу спрощенців із податком 10%

Про це повідомляє сервіс OpenDataBot на своєму сайті.

Відео дня

"Власники бізнесу повинні стежити за своєю системою оподаткування, якщо компанія втратить статус платника єдиного податку - сума її податків різко зросте", - пояснили юристи OpenDataBot.

За даними сервісу, в Україні єдиний податок сплачують 174 297 компаній (15%) і 1,3 млн фізичних осіб-підприємців (70%).

При цьому найбільша кількість ФОП належить до другої групи платників єдиного податку - 581 тис. підприємців (44,5%). До платників єдиного податку третьої групи належать 523 тис. підприємців (40%), до першої - 200 тис. (15%).

Українці можуть перевірити онлайн, який бізнес сплачує єдиний податок  (інфографіка)

Найбільша кількість компаній, що на єдиній системі оподаткування, займається операціями з нерухомим майном (14%). Далі слідує оптова торгівля з показником 7,8%, сільське господарство - 7,5%, і діяльність у сфері права та бухгалтерських послуг - 5,7%.

Українці можуть перевірити онлайн, який бізнес сплачує єдиний податок  (інфографіка)

Як повідомляв УНІАН, раніше OpenDataBot повідомив про те, що Державна фіскальна служба України публікує недостатньо інформації для фізичних осіб-підприємців в Україні, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, в зв'язку з чим 35 тисяч таких осіб не можуть перевірити наявність або відсутність податкової заборгованості.

OpenDataBot - платформа для роботи з державними відкритими даними. Компанія збирає, об'єднує і аналізує дані основних публічних реєстрів країни.

Сервіс працює в популярних месенджерах - Telegram, Facebook Messenger, Skype, Viber і дозволяє отримати актуальну інформацію про компанію.