Ілюстрація REUTERS

За 2016-2018 року жодне підприємство у Львівській області не придбало жодної марки акцизного податку для виробництва сигарет (УКТ ЗЕД 2402 20 9010 і 2402 20 9020 - сигарети з фільтром і без фільтра).

Але при цьому за три роки у Львівській області було вироблено майже 5 млрд. штук сигарет, пише Еспресо

Про це офіційно повідомила Державна фіскальна служба у відповідь на депутатський запит.

Відео дня

Єдиний виробничий комплекс у Львівській області, який може виробляти сигарети в промислових масштабах – це Львівська (Винниковская) тютюнова фабрика (ЛТФ). Хоча дана фабрика багато разів змінювала назву, але мова йде про виробничий комплекс м. Винники (Львівська область).

4 липня 2019 р. на цій фабриці пройшли обшуки Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань за участю Державної фіскальної служби.

Як повідомляє РБК, найбільш ймовірна причина обшуків – контрабанда тютюнових виробів і несплата податків.

Офіційна інформація ДФС за кількістю проданих акцизних марок за 2016-2018 роках підтверджує дані звинувачення. Адже виробляти і продавати сигарети без акцизних марок в Україні незаконно.

Крім того, інформація ДФС побічно підтверджує результати журналістських розслідувань про махінації на Львівській тютюновій фабриці з наклеюванням акцизних марок, призначених для сигарил, на пачки з сигаретами.

Дійсно, у деякі місяці 2016 і 2017 роках ДФС фіксувала покупку львівським підприємством акцизних марок для сигарил (код 2402 10 0000).

За підрахунками журналістів «Української правди», подібні махінації дозволяють Львівській тютюновій фабриці нелегально «економити» більше 14 грн. акцизу на кожній (!) пачці сигарет.

За підрахунками експертів, щорічний обсяг втрат держбюджету на цій тіньовій схемі складає більше 4 млрд. гривень.Це в рази перевищує обсяг акцизу, який Львівська тютюнова фабрика сплатила за попередні три роки.