Український бізнес очікує зміцнення гривні / фото УНІАН

Представники українського бізнесу істотно покращили свої прогнози щодо інфляції та курсу гривні до долара США у наступні 12 місяців.

Читайте такожУкраїна вийшла з ТОП-20 країн світу з найвищою інфляцією (інфографіка)

Про це свідчать результати опитування Національним банком України керівників підприємств країни в другому кварталі 2018 року, опубліковані на сайті регулятора.

Відео дня

Згідно з опитуванням, протягом наступних 12 місяців бізнес очікує курсу гривні на рівні 28,82 грн/дол., що краще за прогнозований у попередньому кварталі показник (29,32 грн/дол.). Водночас, більше третини опитаних компаній (33,4%) очікують, що курс не перевищить 28,00 грн/дол. США.

Крім того, підприємці очікують, що темп зростання споживчих цін протягом наступних 12 місяців сповільниться до 7,7%, тоді як їхній прогноз у попередньому кварталі становив 9%.

Опитування проводилося з 3 травня по 4 червня 2019 року. У ньому взяли участь 699 підприємств з 22 регіонів України (без урахування тимчасово окупованої території Криму, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та кількістю працівників.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за червень зміцнилася до долара США на 2,5% - до 26,18 грн/дол.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 грн/дол.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, курс гривні до долара на кінець 2019 року становитиме близько 30 грн/дол.

Історичний мінімум курсу української гривні щодо долара США був зафіксований в лютому 2015 року і становив 30,01 грн/дол.