Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України допускає ймовірність збільшення попиту нерезидентів на гривневі облігації внутрішньої державної позики та відповідного зміцнення обмінного курсу гривні.

Читайте такожЕксперт назвавши причини зміцнення гривні в липні

Як йдеться в опублікованій на сайті регулятора витягу з протоколу засідання Комітету Національного банку України щодо монетарної політики від 17 липня, це створить можливості для швидшого зниження облікової ставки, ніж за базовим сценарієм.

Відео дня

Члени комітету обговорили ризики, пов'язані з припливом іноземного капіталу в гривневі ОВДП, вважаючи ці ризики на сьогодні незначними.

Зазначається, зокрема, що приплив капіталу лише до державного сектора не створює ризиків перегріву споживчого попиту, оскільки фіскальна політика залишається зваженою.

При цьому, поступове зниження вартості державних запозичень та подовження їх терміновості знижує ризики рефінансування боргу.

Крім того, підтримка інтересу іноземних інвесторів до державних облігацій в гривні та надалі зумовлюватиме поступову дедоларизацію боргу та зниження валютних ризиків.

Як повідомляв УНІАН, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України (ОВДП) за підсумками щотижневого аукціону зріс на 5,9 мільярда гривень, або на 8,8%, - до 73 мільярдів гривень, досягнувши 9,2% від їх загального обсягу в обороті.