Ілюстрація REUTERS

Фактичний показник інфляції в Україні за серпень на рівні 8,8% в річному вираженні наблизився до траєкторії офіційного прогнозу, але залишився вище її через відхилення в попередньому місяці.

Читайте такожЩо буде з економікою та цінами в Україні: у Нацбанку назвали ризики

Як говориться в коментарі Національного банку України, незначне відхилення викликано передовсім високими темпами зростання цін на продукти харчування.

Відео дня

Крім того, ціни на окремі овочі та продукцію тваринного походження в серпні зросли швидше, ніж очікувалося.

Водночас відхилення було значною мірою компенсовано внаслідок нижчої базової інфляції, падіння цін на паливо і стрімкого уповільнення зростання адміністративно регульованих цін.

"Хоча тиск на ціни з боку факторів пропозиції окремих продовольчих товарів споживчого попиту і порівняно високих темпів зростання заробітних плат зберігається, жорстка монетарна політика забезпечила подальше ослаблення фундаментального тиску, вираженого показником базової інфляції, в тому числі через канал обмінного курсу", - зазначили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в серпні 2019 року в річному вираженні - в порівнянні з серпнем 2018 року становила 8,8%, сповільнившись з 9,1% в річному вираженні місяцем раніше.