Прем'єр доручив Нефьодову вирішити проблему зі сканерами на митницях / фото facebook/max.nefyodov

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук доручив голові Державної митної служби (ДПС) Максиму Нефьодову за два тижні підготувати стратегію розвитку всієї митної інфраструктури та запустити в роботу раніше закуплені стаціонарні сканери для митниць.

Читайте такожНефьодов оголосив про початок створення регіональної структури Митної служби

Про це Гончарук написав на своїй сторінці в мережі Facebook за підсумками робочої поїздки в Чернівецьку область спільно з Нефьодовим для інспекції митниці та пункту пропуску «Порубне» на кордоні з Румунією.

Відео дня

Згідно з повідомленням, одна з проблем - на митних пунктах досі не запущено стаціонарний сканер для перевірки вмісту автотранспортних засобів, що проходять митний контроль, який би посилив заходи щодо протидії контрабанді.

«І це не тільки в «Порубному» так. З семи сканерів, які закупила ДФС - жоден не працює. Вони вже півроку чекають введення в експлуатацію. Так не повинно бути. Дав доручення Максиму Нефьодову вирішити цю проблему. Повинен представити за два тижні стратегію розвитку митної інфраструктури та запуску закупленого обладнання», - написав Гончарук, додавши, що «час схем у минулому» і уряд буде дуже жорстко реагувати на будь-які порушення в цій сфері.

У свою чергу, Нефьодов на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив про готовність через два тижні представити стратегію розвитку митної інфраструктури та вирішити проблему зі сканерами.

«Не введений в експлуатацію сканер - десь загубився між Сциллою ДФС і Харибдою Держатомрегулювання. Два інших пункти пропуску недобудовані - гроші ЄС профукали, свої не знайшли. Так "Дяківці" та "Красноільськ" і стоять довгобудами. За два тижні представимо стратегію розвитку всієї митної інфраструктури і будемо вже Новою митницею ламати цю невтішну ситуацію», - повідомив Нефьодов.

Він також зазначив, що бачить реальну можливість збільшити на 20% нинішні митні надходження до бюджету за рахунок підвищення ефективності роботи співробітників відомства.

«Бачу реальну можливість зробити плюс 20% до нинішніх надходженнями просто за рахунок того, щоб припинити валяти дурня. Тому що замість реальної боротьби з митними порушеннями поки з Чернівців надсилають протоколи на 214 тапочок, 88 пляшок шампанського і 36 банок розчинної кави. У колег на Буковині є місяць показати себе. Хто готовий показати чесний результат - той з нами по дорозі. Хто ні - в Нову митницю не потрапить і піде шукати іншу роботу», - підкреслив голова Митної служби.

Раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук дав місяць на виправлення ситуації з контрабандою на митниці, а також доручив начальнику Головного управління Фіскальної служби в Чернівецькій області Віталія Скворцову, меру міста Олексію Каструку та в. о. губернатора області Михайлу Павлюку за тиждень знайти приміщення, де можна буде розмістити плановану до відкриття через місяць Буковинську митницю, оскільки її нинішнє приміщення не належить державі.

Крім того, голова уряду закликав правоохоронні органи припинити "кришувати" контрабанду або звільнити займані посади.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2018 року Європейський Союз закрив розпочатий у 2014 році проект модернізації шести прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною через низку затримок, помилок і перевитрати коштів за участю місцевих чиновників і підрядників.

До кінця 2017 року жоден із шести проектів контрольно-пропускних пунктів не був завершений, хоча ЄС надавав фінансування на суму 29,2 млн євро.

Раніше голова Митної служби Максим Нефьодов заявив, що перші два з закуплених для боротьби з контрабандою сканерів планують запустити на початку 2020 року. При цьому очікувалося, що буде закуплено сім комплексів, але закупили і встановили чотири, причому жоден зараз не працює. Крім того, Нефьодов зазначив, що частина сканерів були змонтовані таким чином, щоб ніколи не запрацювати.

У відповідь на ці заяви Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало досудове розслідування за фактом встановлення непрацюючих сканерів для митниці, оскільки підозрює працівників відомства в нанесенні збитків держбюджету.