Нефеьодов зазначив, що зараз завдання по сканерах - запустити і відпрацювати їх / фото УНІАН

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов заявив, що зараз забезпечення митниці вагами є більш ефективним і бюджетним способом боротьби з контрабандою, ніж закупівля сканерів.

Читайте такожРецепт боротьби з контрабандою від Гончарука: змінити керівництво митниць у всіх областях

Про це він повідомив під час звіту на засіданні фінансового комітету Верховної Ради, передає ЕП.

Відео дня

"Мені треба спочатку зрозуміти, наскільки ці сканери ефективні в роботі. Кожен сканер перекриває один окремий вид порушення. Він не може відрізнити брендовий одяг від секонд-хенду, але може відрізнити її від електроніки.

Завдання, яке я бачу як пріоритетне, тому що воно значно дешевше - забезпечити всіх вагами. На це потрібно 21 мільйонів гривень", - заявив Нефьодов. Для порівняння, за словами Нефьодова, один сканер Nuctech коштує 75 мільйонів гривень.

Нефеьодов зазначив, що зараз завдання по сканерах - запустити і відпрацювати їх. Також керівник митниці заявив, що йому не подобається механізм, коли обробка зображень здійснюється не централізовано, а митниками на місцях. За його словами, це може призвести до суб'єктивізму і недбалості.

"В абсолютному ідеалі ми повинні забезпечити 100% зважування, сканування та фотофіксацію абсолютно кожного товару. Якщо б ми це робили навіть з існуючим не ідеальним кадровим складом митниці, 30-40% проблем на кордоні б пішли", - заявив голова митниці.

Нагадаємо, 21 жовтня голова ДМС Максим Нефьодов повідомив, що Державна фіскальна служба закупила чотири з очікуваних семи сканерів, жоден з яких так і не був введений в експлуатацію.

Пізніше Державне бюро розслідувань почало досудове розслідування щодо неробочих сканерів на митниці, працівників митної служби підозрюють у нанесенні збитків держбюджету.