Ілюстрація REUTERS

У 2018 році сукупні статки доларових мільярдерів світу після п'яти років безперервного зростання скоротилося на 388 мільярдів доларів - до 8,5 трильйона доларів.

Читайте такожБезос переставши бути найбагатшою людиною світу

Про це повідомляє РБК з посиланням на доповідь Billionaires Report-2019 від експертів UBS і PwC.

Відео дня

Уточнюється, що різкий спад спостерігається в Китаї та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. "Бум мільярдерів зазнав природної корекції. Сильний долар в поєднанні з невизначеністю на фондових ринках в умовах складних геополітичних обставин створили умови", - заявив голова відділу по роботі з клієнтами в UBS Йозеф Стадлер.

Сукупні статки мільярдерів в Китаї скоротилося на 12,3% в доларовому вираженні на тлі падіння фондових ринків і слабкої валюти, а також у зв'язку з тим, що зростання другої за величиною економіки світу сповільнилося до найнижчого рівня майже за три десятиліття.

В Північній та Південній Америці станом на кінець 2018 року нараховувалося 749 мільярдерів - зростання на 4,8% у порівнянні з 2017 роком.

У регіоні EMEA (Європа, в тому числі Росія, Близький Схід і Африка) сукупний статок мільярдерів скоротилася майже на 6,8%, до 2,4 трильйона доларів. Кількість мільярдерів лише у Європі скоротилося на 4,9%, до 598 осіб. Кількість мільярдерів в регіоні APAC (Азіатсько-Тихоокеанський регіон) зменшилася на 7,4%, до 754 осіб у 2018 році.

Число жінок-мільярдерів зросла на 46% за п'ять років, чоловіків - на 39%. На даний час налічується 233 жінки-мільярдера у порівнянні зі 160 у 2013 році. В Азії більша частина (57%) жінок-мільярдерів заробили свої статки самі.