Ілюстрація REUTERS

Національний банк України підтримує ініціативу депутатів зі зниження мінімального розміру статутного капіталу банку до 200 мільйонів гривень до 500 мільйонів гривень, встановлених на даний час.

Читайте такожСтрес-тест НБУ: банкам потрібно додатково від 35 до 74 мільярдів гривень

Про це повідомила журналістам перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Відео дня

"Сьогодні ми бачимо, що навіть невеликі банки шляхом реструктуризації, зміни своєї моделі та інших заходів мають достатній капітал навіть на випадок кризових явищ", - пояснила Рожкова.

Також вона зазначила, що на сьогодні регулятор має ефективні інструменти стимулювання роботи банків, щоб попередити брак капіталу.

"Якщо ми бачимо, що в перспективі трьох років бізнес-модель збиткова, нежиттєздатна, ми вводимо обмеження вже сьогодні, і це в першу чергу стосується роботи з фізичними особами в частині залучення коштів", - додала Рожкова.

Вона нагадала, що з наступного року банки будуть зобов'язані формувати буфери капіталу, в тому числі підвищені буфери для системно важливих банків.

"Це все додаткові інструменти, яких у нас не було ані у 2014, ані у 2015, ані у 2016 році. Сьогодні вони у нас є. І Міжнародний валютний фонд, подивившись, як ми працюємо і які інструменти застосовуємо, погодився, що цю норму можна скасовувати. Тому ми це підтримуємо", - резюмувала Рожкова.

Як повідомляв УНІАН, народні депутати від фракції "Слуга народу" Олександр Дубинський і Давид Арахамія пропонують Верховній Раді знизити мінімальний розмір статутного капіталу банку до 200 мільйонів гривень до 500 мільйонів гривень, встановлених на даний час. Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті 6 листопада (№2385).

Чинний Закон України "Про банки та банківську діяльність" встановлює мінімальний розмір статутного капіталу для банку не нижче 500 мільйонів гривень. Згідно з графіком НБУ, термін поповнення капіталу до 300 мільйонів гривень встановлений до 11 липня 2020 року, до 400 мільйонів гривень – 11 липня 2022 року, до 500 мільйонів гривень – 11 липня 2024 року.

Згідно зі звітністю банків на 1 вересня, в Україні немає банків зі статутним капіталом нижче 200 мільйонів гривень, але у 30 фінустанов капітал нижче 300 мільйонів гривень.