Ілюстрація REUTERS

Німеччина й Австрія очолили рейтинг фінансового добробуту в Європі. А Греція й Литва виявилися в кінці списку. Шведська компанія Intrum AB, яка займається збором боргів, провела опитування серед європейців, запитавши у них про їхню здатність вчасно сплачувати рахунки, про свободу від кредитів, заощадження й фінансову грамотність.

Як пише Bloomberg, на основі цих даних компанія запустила новий рейтинг «Барометр фінансового добробуту», в який увійшли 24 країни. Німеччина й Данія очолили субрейтинг у сфері здатності домогосподарств вчасно сплачувати рахунки.

Читайте такожМільярдери вперше за п'ять років стали біднішими - аналітики

Відео дня

У цей час Угорщина, Чехія й Естонія виявилися лідерами Європи у свободі від кредитів. Їхні громадяни мають найменшу залежність від боргів. У Швеції й Швейцарії живе найбільше громадян, які здатні відкладати гроші щомісяця. У свою чергу, Фінляндія й Велика Британія продемонстрували найкращу фінансову грамотність.

Також опитування Intrum виявило деякі інші цікаві факти про європейців. Приблизно 45% споживачів на континенті скаржаться, що їхні рахунки ростуть швидше, ніж доходи. 43% кажуть, що ці занепокоєння погано впливають на їхній загальний добробут.

24% європейців позичали гроші або знімали максимальні суми з кредитних карток, щоб сплатити свої рахунки за останні 6 місяців. І цей показник збільшився у 2019 році. Торік таких людей в Європі було 20%.

Читайте такожНайгірша в Європі купівельна спроможність: українці витрачають у 37 разів менше, ніж лідери рейтингу

Однак, попри те, що вартість життя зростає, опитування показало, що 75% споживачів досі вдається заощадити частину зарплати щомісяця. 52% невдоволені сумами, які вони можуть відкласти на потім.

На думку виконавчого директора Intrum Мікаеля Еріксона, опитування виявило, що європейців відчувають «зростання фінансового стресу». На його думку, ключовою проблемою в Європі лишається надто низький рівень фінансової грамотності. Всього компанія опитала 24004 людей у 24 країнах Європи. Опитування проводилося у вересні.