Ілюстрація REUTERS

Бюджет України у 2019 році недоотримав 4,8 мільярда гривень податків через контрабанду сигарет.

Читайте такожВ Україні скасували ліцензії при імпорті спирту, алкоголю та сигарет

Про це йдеться в дослідженні консалтингової компанії "Kantar Україна" "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні", проведеного на замовлення провідних вітчизняних виробників тютюнових виробів.

Відео дня

"За оцінками експертів Kantar, сума неотриманих податків до бюджету України у 2019 році - 4 812 649 500 гривень. Понад 3,7 мільярда штук сигарет поширюється саме на чорному ринку", - говориться в дослідженні.

При цьому рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в країні зростає – у 2019 році він досяг позначки 6,8%, тоді як роком раніше цей показник становив 4,4%.

Згідно з дослідженням, найбільш поширені нелегальні марки на ринку України – Compliment і Marvel з маркуванням Duty Free, частка яких становить 60% у структурі контрабанди. Також контрабанду можна зустріти та серед марок Marble, NZ та Fest.

Нелегальна продукція переважно поширюється у 5 областях України: Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Хмельницькій та Одеській. Найбільше нелегальної продукції продається в Дніпропетровській області – 19% від усього чорного ринку.

Також у дослідженні зазначається, що понад 75% контрабанди та підробок реалізується через вуличних торговців, магазини та відкриті ринки.

Як повідомляв УНІАН, у липні заступник керівника Офісу президента України Олексій Гончарук (зараз прем'єр-міністр України заявив, що Україна перетворилася на "світовий хаб" по контрабанді сигарет в Європу.