Ілюстрація REUTERS

Державна програма доступного кредитування для підприємців «5-7-9%» з 1 березня включатиме додаткову опцію - можливість скористатися частковими кредитними гарантіями з метою перш за все підтримати новостворені підприємства.

Читайте такожГончарук похвалився темпами видачі "доступних кредитів" для бізнесу

Як сказано на сайті Міністерства фінансів України, це дасть змогу розв‘язати проблему відсутності чи нестачі застави у позичальника.

Відео дня

«За допомогою запуску другого компонента програми «Доступні кредити 5-7-9%» ми фактично розблокуємо інструмент доступного кредитування для тих підприємців, на яких банки до цього не звертали уваги. Йдеться про підприємців, які вирішили створити власну справу з нуля і, крім ідеї, не мають ні прийнятного заставного майна, ні звітності та історії діяльності. І це важливо, адже програма має стати доступною для ширшого кола підприємців. Звичайно, в разі необхідності, діючий бізнес також зможе одержати часткову кредитну гарантію, яка покриє до 50% його кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», - наводяться в повідомленні слова директора Офісу адміністрування проектів міжнародного фінансового співробітництва Мінфіну Руслана Гашева.

За даними Мінфіну, станом на 26 лютого Фонд розвитку підприємництва, який управляє держпрограмою «Доступні кредити 5-7-9%», погодив проект договору про надання часткових кредитних гарантій з усіма діючими уповноваженими банками - державними «Укрексімбанком», «ПриватБанком», «Ощадбанком» і «Укргазбанком» і найближчим часом планує їх підписати, щоб з 1 березня офіційно ввести механізм даних кредитних гарантій.

«Один з банків уже підписав договір з фондом, щоб з 1 березня клієнти змогли скористатися такою опцією, інші банки - на черзі. Невдовзі можливість отримати кредитні гарантії стане доступною всім», - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в січні ухвалила закон про створення в Україні Фонду розвитку підприємництва, який в 2020 році отримає 2 млрд грн фінансування.

Фонд реалізовуватиме програму держпідтримки малого й середнього бізнесу, яка дасть змогу учасникам отримати кредит до 1,5 млн грн під 5%, 7% або 9% річних для створення або розширення власного бізнесу.

3 лютого уряд України оголосило старт програми «5-7-9», оцінюючи її потенціал цього року в 50 тисяч кредитів.

Українські підприємці майже за місяць дії даної програми отримали понад 30 млн грн.

На старті програми угоди про партнерство з фондом уклали державні «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Укргазбанк» і «Укрексімбанк».