Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України оголосив старт державної програми доступного кредитування для підприємців «5-7-9», яка передбачає часткову компенсацію державою витрат на відсотки за такими кредитами.

Читайте такожМилованов розповів про плюси програми доступних кредитів для бізнесу під 5-7-9%

«Сьогодні стартує програма «5-7-9». Це доступні кредити для підприємців, для старту бізнесу», - заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час презентації програми.

Відео дня

За його словами, програма призначена для підприємців, які хочуть почати бізнес і створити робочі місця.

«Упевнені, що вже цього року десятки тисяч українців зможуть скористатися цією програмою, фактично отримавши кредит в одному з банків», - додав прем'єр.

Він нагадав, що сьогодні до програми приєдналися 4 державні банки.

За словами міністра фінансів України Оксани Маркарової, держава в рамках урядової програми доступного кредитування «5-7-9» у разі відхилення заявки підприємця банком безкоштовно допоможе доопрацювати цю заявку.

Вона висловила сподівання, що відсоток позитивних рішень банків буде високим, але при цьому пояснила, що деякі заявки можуть бути відхилені.

«У разі відмови - це не відмова, а потрапляння на додаткову послугу. Держава безкоштовно допоможе підготувати документи, щоб повернутися на наступне коло і отримати слово «так» за кредитною заявкою», - сказала Маркарова.

Також вона повідомила, що уряд вже шукає ресурси, щоб продовжити цю програму і розширити її обсяг.

Заступник міністра економіки Дмитро Романович під час презентації програми заявив, що урядова програма доступного кредитування «5-7-9» дозволить видати близько 50 тисяч кредитів підприємцям.

«Нова програма, за нашими оцінками, дозволить видати приблизно 50 тисяч кредитів підприємцям», - сказав він.

При цьому чиновник підкреслив, що програма відкриває новий ринок для банків, які раніше майже не кредитували підприємців.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в січні прийняла закон про створення Фонду розвитку підприємництва, який у 2020 році отримає 2 млрд грн фінансування.

Фонд реалізовуватиме програму держпідтримки малого та середнього бізнесу, яка дасть змогу учасникам отримати кредит до 1,5 млн грн під 5, 7 або 9% для створення або розширення власного бізнесу.

На цей час угоди про партнерство з фондом уклали державні «Ощадбанк», «ПриватБанк» та «Укргазбанк».