Ілюстрація REUTERS

Національний банк України може у квітні в залежності від подальшого розвитку подій переглянути свій прогноз з інфляції на рівні 4,8% на кінець 2020 року.

Читайте такожВалютна паніка: Нацбанк сьогодні продавши $350 мільйонів для підтримки гривні

Як йдеться в матеріалах НБУ, в січні-лютому споживча інфляція уповільнилася швидше, ніж передбачала прогнозна траєкторія, - до 3,2% і 2,4% в річному вимірі відповідно.

Відео дня

При цьому показник інфляції продовжує залишатися нижчим цільового діапазону в 5% плюс/мінус 1 п. п., також трохи нижче прогнозу базова інфляція.

За оцінками регулятора, стрімкі темпи уповільнення інфляції зумовлені подальшим зображенням торішнього зміцнення гривні вартості товарів, значною пропозицією більшості сирих продуктів харчування, низькими цінами на енергоносії.

Ці фактори нівелювали ефект сильного споживчого попиту, який посилювався зростанням реальних доходів населення.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики та від 13 березня знижує облікову ставку на 1 п.п. до п'ятирічного мінімуму в 10% річних, при цьому ставка знижується шостий раз поспіль – після зниження у січні поточного і в грудні, жовтні, вересні, липні минулого року.