Ілюстрація REUTERS

Можливе запровадження в Україні надзвичайного стану через загрозу подальшого поширення в країні коронавірусу без відповідної програми підтримки економіки призведе до глибокої економічної кризи і непередбачуваних соціальних наслідків.

Читайте такожУкраїнський бізнес спрогнозував, як переживе карантин

Про це йдеться в опублікованій прес-службою Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) спільній заяві ЄБА, Союзу українських підприємців, IT Ukraine, Федерації роботодавців України (ФРУ), Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), Бізнес 100, СЕО club, які в цілому підтримують зусилля влади з упровадження карантинних заходів з протидії поширенню коронавірусу, наголошуючи, що це надзвичайна загроза для українців, у зв'язку з чим необхідні максимальні заходи для захисту здоров'я людей.

Відео дня

«Україна не має достатніх фінансових резервів, і тому, якщо буде запроваджено додатковий комплекс карантинних обмежень та зупинена велика кількість підприємств без відповідної програми підтримки економіки, це призведе до глибокої економічної кризи і тяжких соціальних наслідків, які складно передбачити», - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим бізнес звертається до президента України, Кабінету міністрів та Верховної Ради з вимогою негайно підключити бізнес-спільноту до розробки покрокових дій для зменшення негативних наслідків пандемії на економіку як на державному рівні, так і в регіонах; ухвалювати і впроваджувати рішення тільки після обговорення і узгодження з представниками бізнесу.

Також в ЄБА наголосили, що при порівняльному аналізі заходів протидії поширенню COVID-19 в Україні та інших країнах, де вірус набув значно більшого поширення, станом на 22 березня Україна вже застосувала комплекс більш жорстких заходів порівняно з іншими країнами.

«Водночас в Україні планується нове вагоме розширення комплексу заходів до вже існуючого переліку, яке можна порівняти тільки з впровадженими в найбільш постраждалих регіонах Італії та Китаю. Це, своєю чергою, призведе до втрати мільйонів робочих місць і значних втрат бюджетів різних рівнів», - підкреслили в Асоціації.

Зокрема, за даними провідних експертів, у разі продовження карантину на кілька місяців, ВВП України в 2020 році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/дол.

У зв'язку з цим, на думку бізнес-спільноти, в нинішніх умовах необхідно не допустити значної втрати робочих місць; забезпечити функціонування каналів збуту для продукції, якнайшвидше виконати умови для отримання фінансування МВФ, а також негайно зменшити видатки бюджету, зупинивши фінансування державних програм, і направити вивільнені кошти на боротьбу з пандемією.

Також бізнес вважає за необхідне забезпечити швидку і ефективну верифікацію одержувачів пенсійних та соціальних виплат і пільг, що дозволить виявити неіснуючих одержувачів і відповідно зменшити видатки держбюджету; централізувати використання коштів в місцевих і державному бюджеті для контролю використання тільки в цілях боротьби з пандемією.

Бізнес-асоціації наголосили, що держава повинна забезпечити неоподатковуваний мінімальний дохід працівникам, які постраждали від запровадження карантинних заходів; зупинити нарахування будь-яких фінансових санкцій всім суб'єктам господарювання, які мають кредити в банківських і фінансових установах.

Як повідомляв УНІАН, на думку економістів Центру економічної стратегії, Україна не може стимулювати економіку трильйонними вливаннями, як це роблять США і Європейський Союз, тому пріоритетом для держави має бути максимальне збереження зайнятості - єдиного джерела доходів для більшості населення.

За оцінкою Нацбанку, Україна порівняно з 2008, 2014 і 1998 роками більше підготовлена до можливої кризи через пандемію коронавірусу, а наслідки цієї кризи можуть надати позитивний ефект на деякі показники.

Також у Нацбанку вважають, що зволікання зі стартом нової програми з Міжнародним валютним фондом обсягом 5,5 млрд дол. не повинно стати перешкодою для отримання допомоги МВФ у рамках інших програм на подолання наслідків кризи через пандемію коронавірусу.