Ілюстрація REUTERS

Україна не може стимулювати економіку трильйонними вливаннями, як це роблять США і Європейський Союз, тому пріоритетом для держави має бути максимальне збереження зайнятості - єдиного джерела доходів для більшості населення.

Читайте такожУкраїнський бізнес спрогнозував, як переживе карантин

Про це йдеться в прес-релізі Центру економічної стратегії, який приєднався до листа економістів для уряду «Як Україні подолати коронакризу з найменшими втратами для добробуту?».

Відео дня

«Для цього влада повинна зробити все необхідне, щоб не зупиняти економічну діяльність, попри карантин. Адже ціною стане різке зубожіння громадян, зростання злочинності, падіння доходів бюджету і відсутність коштів на фінансування медицини та інші критичні витрати. При цьому масштаб витрат на програми підтримки бізнесу і громадян має відповідати обсягу ресурсів, які можна знайти і витратити на такі програми без ризику стрибка інфляції, знецінення доходів громадян і фінансової дестабілізації», - йдеться в повідомленні.

Підтримати бізнес з бюджетних коштів, вважають економісти центру, можливо за рахунок ретельного перегляду витрат щодо кожного з розпорядників бюджетних коштів, скорочення некритичних видатків і максимального перенесення фінансування незахищених статей на другу половину 2020 року. А також - якщо підвищити ставки за ОВДП для залучення тимчасово вільної ліквідності банків та інших учасників ринку.

Повідомляється, що в листі економісти радять спрямовувати державну допомогу туди, де позитивний ефект від неї для економіки буде найбільшим. Наприклад, тим, хто втратив гроші на прожиття, і тому, хто з більшою ймовірністю купуватиме продукти харчування і медикаменти, а не валюту. Держава повинна піти від ручного розподілу ресурсів, яким створюються основи для корупції і неефективного спрямування дефіцитних коштів, зазначають економісти центру.

«Україна може пройти кризу, викликану коронавірусом, з найменшими втратами для суспільного добробуту. Але для цього потрібно якомога швидше завершити переговори з Міжнародним валютним фондом, доклавши зусилля для збільшення обсягу програми і домовившись про спрямування до бюджету значної частини позики. Досягнення домовленості з МВФ дасть змогу залучити підтримку інших офіційних кредиторів (Світовий банк, Європейський Союз, США тощо), яку треба збільшити порівняно з попередньо обумовленими сумами», - йдеться в прес-релізі.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський і глава МВФ Крісталіна Георгієва обговорили збільшення суми підтримки України через поширення коронавірусу, а також розширення програми співробітництва України з МВФ для підтримки подальших реформ.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування обсягом 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точної дати розгляду цього питання поки що не визначено, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.

11 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконає попередні умови для старту нової програми з МВФ протягом двох-трьох тижнів.

Крім того, 5 березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу.

16 березня Фонд висловив готовність мобілізувати кредитний потенціал у розмірі 1 трлн доларів для допомоги країнам - членам Фонду під час епідемії коронавірусу.